Avui que comencen les Jornades Blanquerna de Comunicació voldria dedicar aquesta entrada als companys de la Facultat de Comunicació Blanquerna blocàires o que tenen web, que no són pocs. Alguns d'ells fa uns quants anys que tenen un bloc i ja són un referent en la bloquesfera. Suposo que em deixo algú, si és així, demano disculpes i espero anar actualitzant aquesta entrada a mesura que tingui més informació.
BLOCS POLITITZATS
Si ens centrem en la part més periodística i alhora política, tenim un veterà com és Josep Sort. El seu és un bloc de reivindicació catalanista, però també és un referent en diferents temes de política internacional, sobretot aquella que passa al Quebec. Combina entrades en català i anglès i això fa que tingui visites d'arreu del món i ja porta comptabilitzades 15.000 visites, que no són poques. En Josep és doctor i professor de sociologia a la facultat.
Un altre dels veterans a la bloquesfera és Oriol Izquierdo. El seu Oi? és d'una bellesa literària envejable. La seva és una carrera molt vinculada amb la literatura del nostre país i aquesta feina s'ha vist reconeguda amb el recent nomenament com a nou director de la Institució de les Lletres Catalanes. Aquesta bona notícia per mi no deixa de tenir un cert regust amarg ja que se'l troba a faltar al despatx d'aquí davant. Tot i això, no ha abandonat la facultat del tot i hi continua impartint diferents assignatures, entre elles una elogiada per tots els alumnes Història de la Literatura. Per cert, el seu bloc és un autèntic diari personal en què combina la cosa pública, quan convé, amb retrats de la seva vida diària passant per la seva Lectura o un més que recomanable món Interior.
Un dels més novells a la bloquesfera, però no en la professió periodística, és Toni Aira. El seu "cortina de fum" en poc temps es pot convertir en un referent per tots aquells qui vulguin tenir a mà una reflexió molt ben documentada i argumentada d'allò que passa en la política catalana, espanyola i part de la internacional. En Toni actualment està redactant la tesi doctoral sobre la gestació de la figura del candidat Artur Mas. En el seu bloc també tenim accés a la seva extensa feina feta en altres mitjans, entre aquesta destaca la de l'Avui.
En una línia ideològica semblant a la d'en Toni, però amb més varietat temàtica en el seu web, tenim a l'Enric Vila. Les seves carreres periodístiques són gairebé paral·leles ja que els dos han fet bona part dels seus treballs a l'Avui. En un web auster, però ben endreçat, tenim accés als seus treballs no només en el bloc sinó també en altres publicacions. Així podem navegar, a part dels articulets o articulots, pels seus reportatges o les cròniques. La seva és una mirada molt interessant perquè combina la seva formació en història amb un gran interès per a la política i la literatura.
Finalment un altre debutant a la bloquesfera, però veterà en l'art de l'escriptura és Rafael Vallbona. L'escriptor i periodista recull els seus articles a Casa de VBN en què són molt presents els textos relecionats amb la nostra cultura. De moment té publicades poques entrades, però la seva prosa, com sempre, és molt amena i clarivident.
BLOCS I WEBS DE DIFERENTS ÀMBITS TEMÀTICS
Jaume Radigales, un dels crítics de música operística més reconeguts dels nostre país, també té un bloc on hi penja els seus treballs. El seu Dietari Operístic és de visita obligada per tots aquells a qui els agradi l'òpera que es complementa amb un altre dedicat a Mozart, Mozartmania. El doctor Radigales imparteix a la facultat Música i audiovisual en què sobretot centra l'atenció en la utilització de la música en el cinema.
D'una temàtica totalment diferent, però també de referència en el seu àmbit, és el bloc de sor Gemma Morató. El títol del seu bloc, Mi Vocación, ja ens indica que el seu és un diari personal de caràcter religiós. A la facultat imparteix Transmissió del Missatge Cristià, una assignatura optativa més que recomanable per aquells periodistes que vulguin dedicar-se al periodisme religiós en l'era del suposat "xoc de civilitzacions" que sovint és també un "xoc de religions". El seu bloc, per cert, està constantment actualitzat i a part de tenir un alt contingut de reflexions cristianes també té un apartat dedicat a Orient Mitjà.
Si focalitzem l'atenció en els webs d'alguns professors és altament recomanable el de la fotoperiodista Sandra Balsells. La Sandra, Premi Ortega i Gasset del 2006, ha penjat algunes de les seves fotografies en aquest web. El seu treball l'ha fet sobretot a l'estranger en què destaca la seva immensa obra dedicada als balcans que es va publicar en un llibre, Balkan In Memoriam, que retrata la guerra d'aquella zona durant gairebé deu anys. La foto d'aquí al costat li he "robat" del seu web. Els seus seguidors estem impacients que acabi una altra obra magna dedicada a les processons religioses i que en podem veure alguns detalls a l'espai dedicat a Sicília. La veritat és que aquells qui l'hem tingut com a professora ens ha encomanat un amor per al fotoperiodisme que ja no hem pogut abandonar.
Un altre professor de la casa que té web pròpia, en aquest cas sense bloc, és Jordi Viader. La seva és una afició sobretot en l'àmbit de la literatura infantil. És un dels més grans col·leccionistes del nostre país sobretot de l'autor alemany Karl May. En Jordi és periodista de Tv3 i recentment va dirigir els programes Caçadors de Bolets i La Rentadora.
BLOCS DE SEMINARIS
Cada vegada més s'està utilitzant l'eina del bloc com a mitjà de comunicació per publicar els treballs dels seminaris de la nostra facultat. Un dels pioners en aquest àmbit ha estat el professor Eugeni Madueño, periodista de La Vanguardia. El curs passat va començar a posar en pràctica aquesta manera interactiva de fer els treballs. Es tractava que cada alumne tingués el seu bloc on aniria penjant els treballs d'aques seminari de 2n. de Periodisme. Actualment ho està tornant a portar a la pràctica i aquests són alguns dels seus estudiants: Pau Albornà, Laura Pons, Carina Verdú, Elena Canseco i Xavier Cols.
Marçal Sintes, director del Departament de Periodisme i col·laborador de diferents mitjans, també ha començat aquesta any a posar-ho en pràctica. Ell és professor d'un seminari de Tercer en què ja s'estan especialitzant en premsa. Els textos dels seus estudiants els podeu llegir al seu bloc Aula 407.
En aquests llista, lògicament, no hi podria faltar SemiPeriodisme. Aquest bloc és la nineta dels meus ulls. Són els "meus" estudiants del seminari de 2n. de Periodisme. Van debutar amb la Columna d'Opinió i ja hi han penjat la primera Crítica. Aviat hi podreu llegir algunes cròniques de les Jornades de Comunicació Blanquerna. Ja han actualitzat els enllaços en el que pretén ser un compendi del món del periodisme, des dels webs de les ràdios, diaris i televisions o altres empreses de comunicació passant per les lectures obligades o les associacions periodístiques, entre d'altres. La veritat és que sembla que és un bloc que està tenint èxit si tenim en compte el número de comentaris i d'entrades que ha tingut des que es va crear fa un mes. Per cert, entre els alumnes que publiquen a SemiPeriodisme en Pere Solà, la Laura Diéguez i en Marc Martí també ho pengen al seu bloc.
WEBS PUBLICITÀRIES I DE MARKETING
A la facultat, lògicament, també tenim pàgines d'internet dedicades al món de la publicitat. Entre aquestes destaca sobretot la que mantenen els doctors Joan Sabaté i Josep Rom, els dos són vicedegans. El seu ep! (Estudis Publicitaris) la veritat és que crida molt l'atenció. És un web que dóna suport a les seves respectives assignatures i en què s'hi poden veure els treballs gràfics dels seus alumnes, com aquestes etiquetes de cerveses. També és un excel·lent web sobre la teoria de la publicitat en què recull articles molt interessants i imprescindibles.
Una eina semblant és el bloc dels professors Jordi Botey i Antoni Solanilla, un suport imprescindible per a la seva aula oberta Comunicació Interactiva.
Un altre professor d'aquesta llicenciatura és Xavier Duran que en aquest web dedicat al marketing ofereix serveis en l'àmbit de la relació entre les marques i els consumidors.
MULTIMÈDIA
En una facultat com la nostra no hi podien faltar les assignatures vinculades amb els Entorns Multimèdia o Informàtica. Aquestes dues assignatures estan estretament lligades amb el món d'internet i diferents blocs hi donen suport. Entre d'altres coses s'encarrega als estudiants que facin els seus propis blocs per tal de practicar el temari de l'assignatura.
En aquest àmbit la professora Eva Domínguez és ja un referent a la bloquesfera. Ella mateix em va confessar fa uns dies que té tants blocs que ja n'ha pedut el compte. És una de les persones que millor coneix l'entorn dels blocs i que té una columna pròpia, El Cuarto Bit, sobre aquest món a La Vanguardia.es. L'Eva es dedica a analitzar quina funció fan els blocs sobretot a l'hora de crear diferents comunitats virtuals. L'Eva imparteix l'assignatura d'Entorns Multimèdia, que també té un bloc de suport. L'assignatura també la dóna el professor Joan Sabaté Salazar. Els alumnes també creen els seus propis blocs vinculats a l'assignatura per fer proves, aquí en tenim un parell d'exemples: Pau Albornà i Gerard Durantes.
Pel que fa a l'àmbit més tècnic, Jorge Coderch, professor d'Informàtica, té un bloc, Eines, que és molt útil precisament per mantenir un bloc. Per exemple, vols saber com penjar un vídeo de YouTube al teu bloc? Doncs aquí t'ho explica. També en té un altre sobre el món d'internet vinculat a un seminari i de la facultat conjuntament amb el doctor Héctor Borrat. Aquesta assignatura també la imparteix Lluís Añó que també té el suport de la xarxa per complementar les classes. Així per un cantó disposa del web del temari de l'assignatura i un bloc que serveix de guia. A més, els alumnes també hi participen amb els seus propis blocs que aquests dies han practicat publicant informacions relacionades amb les Jornades Blanquerna, aquí en teniu alguns: Informatica T1 DJGIGA, The Communicators, Blog d'informàtica i Ètica Hacker.
Lluís Añó, juntament amb Jordi Colobrans, també dóna l'assignatura Antropologia Cultural i junts mantenen un portal amb el seu corresponent temari i suport docent.
Lluís Añó, juntament amb Jordi Colobrans, també dóna l'assignatura Antropologia Cultural i junts mantenen un portal amb el seu corresponent temari i suport docent.
WEBS DE LA FACULTAT
Finalment aquí teniu un llistat d'altres adreces o enllaços del web de la nostra facultat:
Trípodos, la revista de pensament i comunicació. També hi trobareu els llibres publicats per la facultat.
Biblioteca de la facultat, amb una interessant enllaç a bases de dades del món de la comunicació.
Blanquerna Ràdio, on hi pengen els seus treballs radiofònics els alumnes de la facultat.
Nova Ciutat Vella, la revista gratuïta mensual que es distribueix al barri de Barcelona. També hi publiquen, majoritàriament, els alumnes de la facultat sovint fruit de treballs de seminari.
IV Congrés Internacional Comunicació i Realitat, aquesta ja serà la quarta edició d'un congrés en què s'hi presenten desenes de comunicacions, aquest any entorn de "Les cruïlles de la comunicació. Límits i tansgressions".
Periodismo Internacional, un excel·lent web sobre diferents països del món. També el fan alumnes de la facultat que cursen el seminari de política internacional.
1 comentari:
Enric, felicitats per la iniciativa.Em sembla que elseminari d'en Micó també té un blog.
Josep Rom
Publica un comentari a l'entrada