5 de febrer del 2007

La victòria d'ETA

Continua el procés de pau al País Basc. Encara que no ho sembli, tot està obert. A diferència del desembre del 1999, quan ETA va trencar la seva treva, ara el procés encara està viu. L'atemptat de Madrid, de moment, no ha estat res més que una part més d'aquest camí cap a la pau. ETA, de moment, està guanyant la partida de la tensió ja que ha aconseguit dividir els principals partits nacionalistes espanyols, el PSOE i el PP. La imatge de les dues manifestacions a Madrid, organitzades per aquests dos partits, en són la mostra. O les fotografies de l'Ertzaintza detenint els joves de l'esquerra abertzale i la d'Iñaki de Juana Chaos al Times en són unes altres.
Però la culpa no és d'ETA, sinó del PP. Aquest és el partit que està més espantat perquè sap que aquesta vegada la cosa pot anar seriosament. L'actitud de la justícia així ho està demostrant. Se'ls està escapant de les mans una situació que pot acabar girant-se en contra d'ells. No és que me n'alegri que un president espanyol acabi penjant-se la medalla d'haver salvat la pàtria, però tinc la impressió que a Zapatero encara li queda algun as a la màniga. Si fos intel·ligent i volgués convertir-se en el segon president que més anys aguanta al càrrec després de Felipe González, sap que només ho pot aconseguir si duu aquest procés fins a les últimes conseqüències.
Abans de l'estiu, també abans de les eleccions municipals, podem tenir notícies d'Euskadi. No seria estrany que el president espanyol anunciés un gest cap a ETA a canvi d'un gest de l'organització basca. No tinc cap mena de dubte que les negociacions continuen obertes. Per això el PP està tan nerviós.
Allò que ara sembla, doncs, una victòria d'ETA pot ser un miratge més i potser hi acaba sortint guanyant la pau. O potser sóc jo qui està immers en un miratge i no me n'entero de la pel·lícula?