9 de gener del 2007

La (in)coherència de Batasuna

Ahir, abans que se sabés que ETA anunciaria que malgrat la bomba de Madrid manté l'alto el foc, Arnaldo Otegi havia demanat a l'organització que mantingués la treva. També deia que apostava per la solució dialogada i que aquesta havia de tenir lloc amb absència de violència. Quan la corresponsal de TV3 al País Basc, Montse Vila, deia que això podria suposar la legalització de Batasuna, em vaig quedar de pedra. Ja sabem que aquesta corresponsal no és pas precisament una persona propera al nacionalisme basc, però el que no sabia és que estigués tan desinformada.
Tirem una mica enrere. El novembre del 2004 Batasuna va fer una aposta clara per la solució pacíficia del conflicte basc. En la coneguda com a Proposta d'Anoeta, perquè es va fer pública en el velòdrom d'Anoeta de Donosti, Batasuna es comprometia a que un possible diàleg "se hará en condiciones pacíficas y democráticas, comprometiéndonos para ello a tomar las medidas necesarias." També assegurava que cap procés polític no podia tenir lloc amb exigències prèvies. Un compromís clarament diferent al que, suposadament, havia defensat l'esquerra abertzale durant molts anys. Poc temps després, Batasuna seria impunament il·legalitzada.
Però aquest compromís ja ve de més lluny. L'Acord de Lizarra, firmat el setembre del 98 pels partits nacionalistes bascos, IU i altres agents socials bascos i que va donar lloc a la treva d'ETA pocs dies després, també deia: "El proceso de diálogo y negociación puede propiciarse con conversaciones multilaterales que no exijan condiciones previas infranqueables para los agentes implicados, a fin de que el diálogo pueda propiciarse." i que "El proceso de negociación y resolución propiamente dicho, que lleva implícitos la voluntad y el compromiso de abordar las causas del conflicto, se realizaría en unas condiciones de ausencia permanente de todas las expresiones de violencia del conflicto." Quan ETA va trencar la treva el desembre de 1999 Batasuna va emetre un comunicat en què assegurava que continuava apostant per donar suport al govern basc i que mantenia intactes els seus compromisos amb Lizarra.
Així doncs, no entenc de què se sorprenen ara tants periodistes quan Batasuna acaba d'anunciar que aposta pel diàleg i que aquest no pot tenir lloc amb violència. No entenc com es pot dir que aquest és un canvi radical de Batasuna. Aquesta tesi la manté des de fa més de 8 anys! Tan de bo que ara aquesta "llum" que sembla que vegin alguns no s'apagui per quatre manipulacions informatives i que ens adonem que l'esquerra abertzale és dels actors del conflicte que més desitgen la pau.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Suposo que ja estàs al corrent d'aquesta informació que va publicar Busot fa uns dies en la qual parlaven de la Motserrat Vila. TV3 a Euskadi: algunes veritats com punys http://busot.blogspot.com/2006/08/tv3-euskadi-algunes-veritats-com-punys.html

Francesc Puigcarbó ha dit...

si noi, i a més a més il·legalitzats i en canvi el PP que s'ha negat a condemnat el franquisme estàn aqui donant la tabola.

Enric Xicoy i Comas ha dit...

Lluís, sí, ho havia rebut. Si et mires el bloc d'en Saül Gordillo veuràs com parla d'aquest confidencial.
Francesc, tens raó i el PSOE tampoc sembla que vulgui refrescar-nos i restaurar-nos gaire la memòria