20 de gener del 2007

La gran borratxera

El primer dia de l'any a la ràdio van donar una notícia sobre les malalties produïdes per l'alcohol. No recordo ben bé quines són, però sí que cada vegada són més. Van lligar aquesta dada amb la futura llei contra l'alcoholisme que vol preparar el govern espanyol aquest 2007, un any després de l'entrada en vigor de la llei en contra del tabaquisme.
El setembre de l'any passat, en un article publicat al Ter, ja deia que la lluita contra l'abús de l'alcohol es convertiria en un Tema, en majúscules, els propers anys. Avui recupero aquest text:
La gran borratxera

La Festa Major de Torelló comença i acaba amb una borratxera. La Porronada n’és el tret de sortida i el Rimini el d’arribada. La Porronada consisteix en anar voltant pel poble, de bar en bar, a veure qui beu més alcohol d’un porró. I en la Rimini, es tracta d’aguantar la nit despert anant passant una sèrie de controls i en què es recomana no consumir res que no sigui alcohol.
Per suposat, es tracta d’unes activitats de la festa destinades a la gent més jove, la majoria adolescents. El programa de la Festa Major ja deixa ben clar que la seva organització no va a càrrec de l’Ajuntament, però sí que formen part de les activitats oficials. Tot i això, de moment no s’ha convertit en una activitat polèmica, de manera pública, però sí que porta uns quants mals de cap a pares que pateixen per com tornaran els seus fills a casa.
Aquest tipus de diversió ja s’ha convertit gairebé en una nova tradició, no només a Torelló, sinó també en molts municipis de la comarca i de Catalunya. A Vic, sense anar més lluny, l’ajuntament va prohibir una activitat semblant també per la festa major. I a Torelló, fa unes temporades, també va acabar malament després d’una acció desproporcionada per part de la Guàrdia Urbana.
Tot plegat té indicis de convertir-se en un Tema, en majúscules, els propers anys. No deixa d’anar lligat a tot el debat obert sobre els “botellons” i les ordenances sobre civisme que van aprovant diferents municipis. Es tracta d’un tema delicat perquè segons com es tracti es pot percebre des de la joventut com una voluntat de controlar les seves activitats i restringir al màxim els espais de llibertat que tenen. Però realment caldria obrir una autèntica reflexió de fons.
Possiblement s’hauria de començar responent una pregunta: per què l’alt consum d’alcohol ha de ser la millor manera de divertir-nos? Tenim massa arrelada la idea que l’alcohol sempre ha d’acompanyar les festes i les celebracions. A Catalunya som uns grans productors de vi, cava i cervesa i s’ha de promoure al màxim el seu consum, això sí, acompanyat del petit text que “recomana l’ús responsable”. Però, a on està el límit d’aquest consum responsable? Mentre molts d’aquests fills vegin quin ús i consum fan de l’alcohol els seus familiars més directes, sobretot aquells més grans, és difícil que res pugui canviar.
El problema no està, doncs, en la Porronada. Aquesta és una festa que una vegada a l’any no fa mal. El problema està en què el consum abusiu d’alcohol per part de molta gent jove és el més habitual cada cap de setmana. Alguns d’aquests joves, quan ja no ho són tant, en pateixen les conseqüències. El dia que es comencin a explicar en detall, com s’ha fet amb d’altres drogues, quanta gent de mitjana edat es pot considerar autènticament alcoholitzada o quins perjudicis té per a la seva salut i per a la dels familiars més propers, potser les formes de diversió començaran a canviar. Fa anys que es predica el “si beus, no condueixis”, però els altres que beguin tant com vulguin. Vist el relatiu èxit de la nova llei antitabac, malgrat tot el que sabem sobre els efectes de la nicotina i les prohibicions a mitges, tot fa pensar que la cosa va per llarg.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

He xafardejat una mica pel teu bloc... Fa temps que m'en vull fer un però el temps i potser la mandra m'ho han impedit. Si me l'arribo a fer ja et deixaré algun comentari.
Per cert, m'he quedat amb les ganes de llegir algun article més sobre el procés de pau a Euskadi, sempre va bé veure punts de vista diferents als media, però suposo que deus estar fins el gorro d'escriure sobre el tema. M'interessa molt, entre altres coses pq sóc un apassionat del País Basc.

A reveure

Francesc Puigcarbó ha dit...

veig que la ressaca s'allarga

Enric Xicoy i Comas ha dit...

Francesc, si la meva primera i última ressaca encara m'hagués de durar faria 20 anys que la tindria.