3 de desembre del 2006

Digueu No!

El Tribunal Constitucional (la cursiva l'he posat perquè quedi clar que està escrit en castellà), té sobre la taula un seguit de recursos a la Ley orgánica 6/2006, de 19 de julio, de reforma del Estatuto de Autonomía de Cataluña (l'he posat en cursiva per recordar que aquesta és una llei espanyola i que, lògicament, els magistrats del TC se la llegiran en castellà). Diuen que hi ha moltes possibilitats que el TC declari inconstitucionals un seguit d'articles i que quan això passi aquests articles deixaran de tenir vigència automàticament. Hi ha qui espera que això no sigui així, jo no m'incloc entre aquests.
Espero i desitjo que el TC declari inconstitucionals la majoria d'articles polèmics de l'Estatut, seria demanar massa que ho fes amb tots. Per què? Per varis motius:
  1. Perquè si aquest estatut no cap a la constitució dels espanyols, només ens queden dues alternatives: fer un nou estatut que hi càpiga, o sigui, com el de qualsevol altra comunitat autònoma, o redactar una constitució catalana.
  2. Perquè obligarà a aquells qui van votar "sí", sobretot a CiU i PSC, a triar entre seguir defensant el "sí", o sigui, anar en contra el TC, o donar la raó al PP quan deia que "no" perquè sobrepassava la constitució espanyola.
  3. Perquè, i lligat amb l'anterior, serà l'autèntica prova de foc per al president Montilla de demostrar sí és el president de la nació catalana o el de la comunitat autònoma catalana. Si tria la segona opció, lògicament, ERC hauria d'abandonar el govern.
  4. Perquè aquells qui vam votar "no" per considerar que era insuficient puguem defensar amb més fermesa i arguments la segona opció del punt 1, o sigui, que l'única alternativa és redactar una constitució catalana i, per tant, abans convocar un referèndum per l'autodeterminació.
  5. Perquè aquells qui van votar "sí" i no vulguin donar la raó al PP, com dèiem al punt 2, sumin esforços als que van votar "no" per tirar endavant la proposta del punt anterior, o sigui, fer camí cap a la redacció d'una constitució catalana.
  6. Perquè la pluja fina independentista o catalanista proposada per Esquerra té els mateixos efectes que la suposada pluja fina sobiranista de CiU: nul·la. Com diu Salvador Cardús en un article d'avui a l'Avui, "que no fa ni obrir el paraigua".
  7. Perquè la història s'escriu a partir de pluges fines, d'acord. Però també hi ha moments en què cal, com deia Miquel Martí Pol, trancar la rutina "fent algun gest desmesurat, alguna sublimitat que capgirés la història".
  8. Perquè a vegades no queda cap més remei que recórrer al "quan pitjor, millor". Catalunya només ha demostrat capacitat de mobilització quan l'atac ha estat furibund, rotund, acarnissat i immoral.
  9. Perquè la lluita no pot ser violenta, sinó democràtica. I si la democràcia constitucional que ens empara no respecta la voluntat dels catalans, només ens queda l'alternativa de lluitar des d'una democràcia pròpia i sobirana.
  10. Perquè pot ser l'única i última oportunitat real que ens quedi per aconseguir ser un Estat!

1 comentari:

Anònim ha dit...

A mi també m'agradaria però després de la decepció que vaig tenir amb la societat civil catalana amb el tema de l'aprovació de l'Estatut no sé si estaríem preparats per redactar una constitució catalana. Hem demostrat ser molt cagats els catalans. Ara que s'acosta Nadal i es faran els pessebres penso que la figura que millor ens representa és el CAGANER!!!! De la pluja fina ja en parlarem un altre dia, però els catalans i catalanes van demostrar amb el seu si i l'abstanció a l'Estatut que és el que volen. Tampoc siguem ingenuus i ens deixem portar només amb el cor.