15 de desembre del 2006

Per Nadal cada EGM al seu corral

El dimecres dia 13 els mitjans de comunicació escrits, la premsa, va fer públics els resultats de l'últim EGM (Estudi General de Mitjans). Aquest estudi es fa tres vegades l'any, les denominades "onades d'audiència". Es tracta d'unes enquestes fetes a la població i, per tant, els resultats són unes ponderacions aproximades del que alguns enquestats diuen que consumeixen.
Doncs bé, com ja sabem, cada mitjà interpreta aquestes dades en funció dels seus interessos. Aquí en tenim una mostra:

El Punt assegura que és el diari que més es llegeix en català, i és mentida. És veritat que té més lectors que l'Avui, però no en té més que l'edició en català d'El Periódico, que és gairebé el doble que la seva. Per cert, diuen que l'Avui en té, de lectors, 114.000 i segons les dades són 116.000. També asseguren que tenen 6.000 lectors més que l'última onada, però també podríem dir que respecte l'any passat n'han perdut 25.000. Per cert, és el 34è diari més llegit d'Espanya.

El Mundo també s'autoproclama líder, però només com el que més puja. I això és veritat, però només respecte l'onada anterior i en percentatge. Si també ens ho mirem respecte fa un any ha perdut 10.000 lectors. Per cert, és veritat que gairebé té el doble de lectors que l'ABC, tot i que n'hi faltarien 240.000 per aconseguir-ho. En realitat té un 70% més de lectors, però també en té un 54% menys que El País. En una segona notícia aquest diari destaca que Jiménez Losantos i Herrera guanyent oients, els seus amics de La Cope i Onda Cero que estan molt per sota de La Ser.

El Periódico tampoc diu cap mentida assegurant que és líder a Catalunya. Però no diu que n'ha perdut 65.000 respecte l'any passat i 12.000 respecte l'última onada. També diuen que és el tercer diari d'Espanya, sense recordar que s'han de descomptar Marca i As, per davant de l'ABC. Això sí que té mèrit! Ah, per cert, també destaquen l'OJD del diari, però en aquest cas no la comparen amb La Vanguardia, com sí feien amb l'EGM, ja que està per sota del diari del Grupo Godó.

La Vanguardia destaca que l'emissora del seu grup, del Grupo Godó, és la que més puja el 2006. I també és cert. Però no diu que és la tercera ràdio més escoltada a Catalunya, després de Catalunya Ràdio i La Ser, i prefereix dir que és la segona en català. Per cert, el que sí que és un mèrit és que fa un any tenia una mica menys de la meitat d'oients que Catalunya Ràdio i que ara en té una mica més de la meitat. En un desglossat també ens diu que La Vanguardia ha guanyat lectors i destaca que també ho ha fet l'Avui, ja sabem que el Grupo Godó n'és copropietària. Ah, per cert, és molt estrany que ens diguin que guanyen lectors, però no ens diuen el número, només els percentatges.


El País primer destaca les dades de la SER i més avall les del propi diari. Fixem-nos que ens diu que la Ser és líder, això no ho discuteix ningú. Però també és ben cert que és la cadena que més perd, 217.000 oients respecte l'onada anterior i 291.000 respecte fa un any. Malgrat tot, té més del doble d'oients que la segona cadena, La Cope. I quan parla del País, curiosament, diu gairebé el mateix que El Mundo, però del seu diari. Com pot ser? És clar, el Mundo creix més en percentatge, però El País ho fa en número total de lectors. Això sí, respecte l'última onada perquè respecte fa un any només en guanya 10.000.

L'Avui, possiblement per primera vegada des que el Grupo Godó en té un 40% de la propietat, no titula sobre RAC1 i destaca que les emissores en català han perdut audiència. Malgrat això, en el primer titolet sí que llegim que RAC1 és l'única que creix, de les catalanes. Tot i que abans ens havia insinuat que no. Com pot ser? Doncs perquè respecte l'any passat sí que creix un 11%, però respecte l'última onada perd un 3%. És estrany, en canvi, que no diguin res dels diaris i menys tenint en compte que és dels diaris que més creix en percentatge ja que passa de 109.000 lectors a 116.000.

I m'ha fet mandra posar els titulars de ABC i La Razón. Pèrò els tinc. El primer diu que Vocento, el grup editor d'ABC, reafirma el lideratge en la premsa general i suplements generals. Ja ho veieu, una manera d'amagar que el seu diari té, com deia El Mundo, gairebé la meitat de lectors que aquest últim. Ah, bonic titolet aquest que diu que "resiste a la difamación". La Razón, en canvi, prefereix no dir res de les seves dades de lectors, li deu fer vergonya dir que respecte fa un any ha perdut 55.000 lectors i que ja amb 393.000 lectors és el 12è diari més llegit d'Espanya, comptant els esportius. El que sí que destaca és que l'emissora del mateix grup majoritari, Planeta, és l'única que creix. I sí, creix respecte l'última onada. Però, una vegada més, respecte fa un any sí que ha perdut 10.000 oients.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Interessantíssim el post, que demostra la manca d'objectivitat dels mitjans de comunicació, de tots, quan es tracta de parlar d'ells mateixos. Quan parlen de la resta de coses, també interpreten en comptes d'explicar...

Anònim ha dit...

Mestre! Avui he descobert el teu bloc navegant... i m'ha fet gràcia. Espero convertir-me en visitant habitual! Espero que tot et vagi molt bé a veure si un dia m'acosto a la facultat i sé de la teva vida. Petons!

G.Permanyer