9 de novembre del 2006

Ajudes

Un dels temes recorrents durant l'última campanya electoral ha estat quin tipus d'ajudes rebríem les famílies en diferents àmbits. Tot molt bonic. Promeses espectaculars. Però la realitat és molt més crua.
El pis on vivim se'ns ha fet petit des que hem passat de ser dues persones a ser-ne cinc en menys de dos anys. Això ens ha obligat a buscar un espai més gran i hem trobat una casa antiga al centre del poble que hem de rehabilitar. Es tracta d'un edifici vell i atrotinat, però ens permetrà disposar d'espai suficient, tot i que fins i tot dos dels xics hauran de compartir habitació. Però vaja, disposar d'una petita sortida al darrere, un garatge per a un parell de cotxes i també algunes cambres espaioses, signficarà una millora en la qualitat de vida. Té, com no, l'inconveninet del cost i d'haver-se d'empantanegar en obres. Però gairebé segur que sortirà més barat així que no pas comprant una obra nova d'unes característiques semblants, o fins i tot lleugerament menys espaioses.
És per això que vam decidir anar a demanar una ajuda per a rehabilitació a la Generalitat de Catalunya. Complim uns quants requisits: fem una rehabilitació, tenim menys de 35 anys i som família nombrosa. Doncs bé, resulta que no podem rebre cap ajuda perquè, senzillament, s'ha acabat el període per demanar-ne. Fins d'aquí a uns mesos no el tornaran a obrir i només llavors hi podrem optar si ens esperem a començar les obres. No podem esperar tant. Però és que, a més, resulta que ser família nombrosa o jove tampoc és garantia de res si no tens un nivell inferior a certs ingressos. I no, no us penseu que els nostres siguin uns ingressos desorbitats, però és que s'ha de ser literalment pobre per rebre segons quines ajudes. Per suposat que la gent pobre s'ha de veure beneficiada, i molt, de les subvencions o beques. Ja està bé fer restriccions en funció dels ingressos. Però no ens deixem enganyar, segons quines ajudes tenen tantes restriccions i s'han de complir tants requisits i terminis que se't fa impossible rebre-la.
I aquest no és l'únic cas que hem viscut. Resulta que l'Ajuntament de Torelló ara gestiona la Llar d'Infants on hi portem dos nens. Doncs bé, quan demanem si donen ajudes ens diuen que sí: les famílies nombroses no paguen matrícula i si tens dos nens al centre fan un 10% de descompte en la quota mínima mensual. Que bé! Nosaltres som família nombrosa i tenim dos nens al centre. I et diuen, "ah sí? Bé, però és que resulta que només podeu optar a una de les dues ajudes". És clar, lògic, és incompatible ser família nombrosa i tenir dos fills al centre. Que se'n vagin a pastar fang!

1 comentari:

Anònim ha dit...

Bé, els meus comentaris sobre temes que s'han tractat en aquest article són forces i diversos, ja que al jovent d'avui en dia ho té difícil per tirar endavant a nivell de vivendes, familia ...Però em centraré en 2; una, critica molt habitual en els darrers anys, que és el tema vivenda. Amb la meva parella estem en un pis de propietat que encara paguem, no ens podem queixar perquè el vam comprar en un bon moment i ens falta poquet per liquidar, n'obstant així estem mirant per canviar a una caseta senzilla i pràctica de 2a mà, ja que estem en un 4rt sense ascensor ni garatge, i en uns mesets augmentarem la familia; evidentment la cosa està molt "xunga". Del que ens donarien del pis ara, haguéssim pogut comprar una casa quan vam comprar el pis, els preus s'han més que triplicat, i tot i tenir una bona entrada amb el pis, se'ns fa quasi impossible trobar alguna cosa, segurament ens haurem de fer endarrera...
I l'altra qüestió és referent a les guarderies, per finals d'abril està previst que ens neixi el primer fill/a. Amics i familiars que ja són pares, ens adverteixen que millor que no se'ns retrassi al maig, ja que les guarderies tanquen les inscripcions de matriculació, imagineu doncs, 1 sola guarderia a Torelló i la resta de la Vall del Ges que estant a sempre plenes, sense matriculació! Això significa que fins el setembre del 2008 els fill/a no podrà començar l'escola, fins a l'edat d'1 any i mig !!! Qui se'n farà càrrec durant l'any que els pares treballen ? I la seva educació ? És molt trist.