13 de novembre del 2006

De Juana Chaos condemnat a mort

La condemna d'Iñaki de Juana Chaos
a 12 anys i 7 mesos de presó, després que s'hagués revisat el seu cas, és una condemna a mort. Quan el membre d'ETA va saber que en primera instància se li demanaven 96 anys de presó va començar una vaga de fam. La va abandonar quan es va anunciar que l'Audiència N. li rebaixaria la pena. Però ara s'ha sabut que aquesta sentència continuarà sent del tot desproporcionada i ha començat una nova vaga de fam.
Hem de recordar que de Juana ja havia complert la seva condemna com a membre d'ETA i quan es va saber que aviat podria abandonar la presó, va començar una ferotge campanya mediàtica per evitar que sortís de la presó, i ho han aconseguit. Els jutges van gratar i van trobar uns articles d'opinió escrits des de la presó al diaria Gara i a les seves opinions s'han agafat per condemnar-lo a 12 anys més d'internament i així evitar que surti de la presó.
I a fe de déu que ho hauran aconseguit perquè de Juana no en sortirà en vida. El condemnat ha anunciat que comença una nova vaga de fam i que la portarà a les últimes conseqüències. O sigui, fins a la mort. D'acord, només ell pot decidir "suïcidar-se" fent aquest vaga. Però si ho fa és perquè la justícia ha buscat un cap de turc en aquest procés "de pau" i l'han trobat en la seva persona. De Juana ja havia pagat pels seus crims, però ara la justícia l'ha condemnat a mort, l'ha obligat a morir.
La justícia espanyola es vol prendre, i mai més ben dit, la justícia de la seva mà, sense pensar en el bé d'un país, Euskadi, que bé es mereix la pau. Però si es pensen que carregant-se a de Juana guanyaran la batalla, van equivocats.
La mort de de Juana, que tan de bo no arribi a ser una realitat, el convertirà en una víctima i deixarà de ser un botxí. Serà la primera mort mediàtica del conflicte basc des que ETA va anunciar l'última treva. I, la veritat, això donarà més ales i més ganes de lluitar a la gent més propera al món abertzale. Qui sap, potser la seva mort, al final, no serà en va.