24 d’octubre del 2008

La millor notícia de La Vanguardia

Fa pocs dies he descobert una excel·lent notícia que ha publicat La Vanguardia. Possiblement és la millor que ha fet mai públic el diari del Grupo Godó. El descobriment l'he fet a la seva pàgina web. Resulta que des de fa molts pocs dies tothom té accés gratuït a l'hemeroteca de La Vanguardia, des de l'1 de febrer de 1881 i fins 30 dies abans del dia en què fas la consulta. I no només això, sinó que el cercador també troba paraules des d'aquella data.
La veritat és que es tracta d'un gran progrés i un avenç que arribaria a qualificar d'històric. Malgrat que aquest diari és una empresa privada, l'accés a la seva hemeroteca és un servei públic. Es tracta del diari degà de Catalunya i un dels de referència de l'Estat Espanyol. I, ens agradi més o menys el seu tractament informatiu i la seva connivència amb els poders públics, especialment la Monarquia i els successius governs espanyols, inclòs el Franquisme, a través de la seves pàgines podem conèixer una aproximació d'allò que ha passat al nostre país, i a la resta del món inclosa Espanya, durant els últims 128 anys.
Aquells qui havíem tingut accés a l'hemeroteca a través d'alguna subscripció i l'utilitzàvem per fer recerca periodísitica, ara se'ns ha acabat el "xollo" de fer la consulta de manera més restringida. Però, sincerament, és millor que tothom hi pugui accedir, encara que només sigui per veure què va passar el dia que vàrem néixer.
I per fer-vos una idea d'allò que podeu trobar aquí teniu algunes de les frases que ha dit Josep Antoni Duran i Lleida, per posar un exemple triat a l'atzar, en les entrevistes que li va fer el diari als anys 90. Si voleu, compareu-ho amb allò que ha dit recentment:




25 de juny de 1995

1 de desembre de 1996