26 de novembre del 2009

Carta oberta a l'alcalde de Torelló

Benvolgut conciutadà Miquel Franch,
Aquesta tarda, quan arribava a casa, m’he quedat sorprès de trobar-me un fulletó editat pel consistori que vostè presideix titulat “Reglament de participació ciutadana de Torelló”. M’ha semblat d’una ironia aclaparadora. Així doncs, he pensat que no em podia estar d’escriure-li aquesta carta.
Avui fa un mes que vostè va desempatar una votació al ple municipal en què es demanava donar suport a la consulta popular independentista promoguda per la Comissió 11 de setembre de la Vall del Ges. El seu vot de qualitat va servir per tombar la moció. Ja he escrit anteriorment que considero que CiU, si hagués volgut, podia haver permès que s’aprovés la moció. Però crec, i és una valoració subjectiva, personal i intransferible, que ho van impedir, en bona part, per no fer-lo enfadar a vostè i no fer perillar els acords de govern.
Malgrat això, el seu grup socialista va ser l'únic de votar-hi en contra. Els arguments que va esgrimir la regidora del seu grup municipal, la senyora Flora Vilalta, van ser aquests: que era “una moció polititzada”, que es presentava per motius “oportunistes”, que era il·legal i sobretot perquè “nosaltres no som independentistes, som catalanistes i federalistes”. No tornaré a argumentar els motius per rebatre aquestes fal·làcies. Crec que els vostres arguments es desautoritzen per si mateixos.
Com deia al principi, avui he rebut el reglament de participació ciutadana i en l’article 4.7 llegeixo que “l’Ajunatment reconeix i garanteix a tots els veïns i veïnes (...) el dret a promoure consultes populars”. A l’article 11, a més, regula com s’han de presentar les consultes. Però no ens confonguem, la moció que vostè va rebutjar no demanava que l’Ajuntament organitzés i promogués una consulta vinculant sinó donar suport a una iniciativa popular. O sigui, l’únic que se us demanava és que “reconeguéssiu i garantíssiu als veïns de Torelló a promoure una consulta popular”.
Ja es pot imaginar que, per mi, aquest Reglament neix desacreditat. Per cert, també diu que tenim dret a fer preguntes a l’alcalde per escrit, com ja vaig fer per preguntar-li sobre la nova piscina, però veig que enlloc diu que tenim dret a rebre resposta. En aquest cas, doncs, veig que vostè és coherent ja que tres mesos després encara espero resposta.
Finalment, voldria apel·lar al seu sentit comú, que no dubto que té, per demanar-li que reflexioni si no hauria de rectificar la seva decisió. I és que ¿com se sentirà si 5.000 persones, el 50% del cens, acaba votant en aquesta consulta? Li recordo que vostè va rebre 2.250 vots. ¿Com se sent quan l'acusen, a més, d'entorpir la feina dels ciutadans del seu municipi? ¿Com se sent, una persona que s’autodenomina progressista, no donant suport a un dret reconegut per les Nacions Unides? ¿Com se sent quan veu que exregidors de tots els colors polítics, inclòs del seu, sí que donen suport a la consulta? ¿Com se sent quan es diu que som l'únic municipi de la comarca que no hi donem suport? I li voldria demanar si ¿s’imagina vostè que un govern no accepta una consulta pel simple fet que no està d’acord amb una de les dues opcions de la votació? És com dir que no s’està d’acord a que hi hagi eleccions municipals perquè s’hi presenta l’oposició. Francament, senyor Franch, com se sent?

6 comentaris:

Joan Arnera ha dit...

Haha, molt bo, Enric. És realment impressionant que l'Ajuntament voti una cosa (no a la consulta) i al cap de quatre dies en proclami una altra (el dret a les consultes). Són uns cracks.
Salut!

Toni Font ha dit...

Molt ben reflexionat. Un 10 d'escrit!

Lluís Sabatés i Padrós ha dit...

Totalment d'acord Enric. Jo hi afagiria que la regidoria responsable d'aquest reglament, Ciutadania Activa, és responsabilitat d'una persona de CiU i tot i que ella va votaria a favor tres regidors del seu grup es varen abstenir essent un d'ells 1er tinent d'alcalde el Sr. Lluís Bassas. Aquesta actitut del Sr.Franch i com està portant tot el procés demostra que no té cap respecte envers la ciutadania i que CiU dins del govern de Torelló no hi pinta res. Vull pensar que hi ha regidors de CiU que no estan gens d'acord amb el que està fent el PSC liderats per l'alclade i la diputada Flora i secundats pel seu possible daufí el Sr.Galobardes. Perquè si no és així ja seria el colmo!!!!!!

Jordi Vila Tuneu ha dit...

M'ha agradat molt.
Pot dir-se més alt però no més clar.
Endavant!

Pere Franch ha dit...

Seria interessant veure què diu l'alcalde a les preguntes que planteges. Segur que no té arguments, perquè la seva contradicció queda perfectament exposada en aquest post, Enric.

RAQUEL SERRA ha dit...

Em vaig fer les mateixes preguntes quan vaig rebre a casa meva el mateix "Reglament...". No té sentit fer arribar a totes les cases informació sobre el dret a participar,... i per altra banda no donar l'oportunitat de fer-ho en el tema de la consulta sobre la independència. Aquestes teves reflexions estan molt ben plantejades, et donc el meu suport, personalment m'agradaria que li arribessin al Sr Franch.