5 de novembre del 2009

Sobreimpressionat

Aquest divendres acaba a Barcelona la cimera de l'ONU en contra del canvi climàtic. És la prèvia de la lliga de campions que es jugarà a Copenhaguen, ciutat on s'ha de reformular el Protocol de Kyoto sobre les emissions de CO2.
Però el que més m'has sorprès és l'efecte que ha tingut el canvi climàtic a TV3 que ha provocat un canvi mediàtic. Suposo que us heu fixat que cada vegada que als informatius surten les imatges d'un lloc o les declaracions d'algú al peu de la imatge hi ha la sobreimpressió d'un text que ens situa. Aquest text l'entra el propi periodista que ha fet el vídeo. TV3, i les altres cadenes també, tenen un llibre d'estil, sobre com s'escriuen les paraules, i també un disseny propi. Doncs bé, com us deia, m'ha sorprès que durant aquests dies de la conferència TV3 ha canviat aquest disseny per un d'especial. Una globus terraqüi de color blau, que acaba amb la punxa que habitualment tenen els globus dels còmics, està situat a l'esquerra del text sobreimprès. Les lletres són d'un blau verdós i el fons a on estan sobreimpreses és d'un verd més clar. A les fotos i al vídeo ho podreu veure.
No havia vist mai, o potser no ho recordo, que TV3 hagués canviat un disseny especialment per una notícia concreta. No sé a qui se li ha ocorregut la idea, però segur que ha estat un èxit dels promotors de la cimera. Un autèntic gol a l'escaire. Una paradoxa, aquells qui lluiten contre el canvi climàtic ho fa provocant un canvi al clima habitual dels informatius de la televisió pública de Catalunya. Qui sap, potser es converteix en un nou estil i, a partir d'ara, quan surtin polítics parlant de corrupció hi posaran una icona que representi un bitllet de 500€ o, per exemple, quan la notícia sigui sobre el Barça hi posaran l'escut blaugrana i les lletres sobre les quatre barres.