3 d’abril del 2011

#juntspertorelló

Votem persones?
Diuen que a les eleccions municipals la majoria de la gent vota a persones i no a unes sigles. Per tant, és molt habitual que a les locals hi hagi qui dipositi una papereta amb unes sigles al capdavant que, en cap cas, dipositaria a les nacionals, per exemple.
Això és molt evident a Torelló. El PSC ha governat els últims anys, en alguns casos amb àmplia majoria, però el suport a aquest partit baixa en picat a les autonòmiques (sí, encara som una simple autonomia de règim comú). Cal dir, també, que el PSC-PSOE puja molt en les estatals, eh!
És per aquest motiu que quan els partits han de configurar les llistes busquen noms de conciutadans significatius i significats, especialment per als primers llocs. Es busca també un equilibri entre diferents paràmetres: sexe, edat, professió, implicació social, etcètera. Com se sol dir, es creu que "el nom fa la cosa".
Aquesta estratègia política és molt habitual. Però, personalment, crec que té dues coses molt negatives. La primera és que els noms poden amagar unes mancances enormes al darrere. O sigui, que algunes llistes electorals poden vendre fum. De primera mà, de primeríssima primera mà, us podria explicar el cas d'un partit que per primera vegada es presentarà a Torelló. Aquest partit, de nova creació, buscava cap de llista per Torelló. Es van entrevistar amb un candidat a candidat i quan aquest va preguntar "però quin projecte teniu pel poble" ells li van respondre "el projecte ets tu". O sigui, pretenen començar la casa per la teulada.
La segona part negativa és que els noms també amaguen el partit polític nacional que hi ha al darrere. O sigui, que encara que tu votis a unes persones en realitat votes a unes sigles i aquestes sigles, per bé i per mal, per mal i per bé, depenen d'una executiva nacional. I això, durant la legislatura, es nota.

Canviar per no canviar res
El 22 de maig a Torelló CiU i PSC, els dos partits polítics que ens han governat des de la restauració de la democràcia, canviaran el seu cap de llista i probablement ens vendran aquest canvi com allò que necessita el nostre poble. Però, des del meu punt de vista, CiU i PSC no proposen, ni representen, un canvi real en la política institucional del nostre municipi. Les paraules “canvi” o “alternança” molt sovint apareixen abans d’unes eleccions, sobretot en boca d’aquells polítics que han estat a l’oposició durant un llarg període de temps. Però aquests mots no tenen cap mena de significat o sentit si la proposta que es fa és una continuació d’una mateixa manera de fer i de governar.
En canvi, ERC segueix proposant el mateix candidat que en les dues anteriors eleccions i, el que és més important, continua presentant el mateix full de ruta per aconseguir un Torelló més proper a les necessitats reals dels ciutadans. O sigui, ERC no canvia per aconseguir el seu objectiu: que Torelló canviï.
És per això que ha nascut "Junts per Torelló". Un grup de ciutadans que, de primera mà, hem pogut comprovar com el nostre Ajuntament s’ha anat distanciant a passos agegantats de tots els torellonencs. El silenci o el menyspreu han estat l’única resposta que sovint hem rebut quan ens hem dirigit per diferents temes o motius als que haurien de ser els nostres representats: des de la queixa fins a la proposta emprenedora, des de la cultura fins al petit comerç, des de la joventut fins a la vellesa, des de la seguretat ciutadana fins a la salut.
Tot plegat, a més, en un context d’extrema gravetat. Per un cantó la greu crisi socioeconòmica en què l’administració local no ha estat capaç de donar una resposta ràpida i eficaç fins allà, i una mica més lluny, del que les competències municipals li permeteien. Però també en un moment de crisi nacional, de país, en què els drets i deures dels nostres ciutadans es veuen sistemàticament atacats amb una clara desídia dels nostres governants com van demostrar, per exemple, CiU i PSC no permetent que l’Ajuntament donés suport a les consultes civíques sobre la independència.

Les persones
Aquesta persistència, aquesta insistència, aquest sentit comú, és el que ha convençut a un seguit de persones del poble a constituir-se com a moviment ciutadà denominat "Junts per Torelló" que donarà suport a la candidatura d’ERC a les properes eleccions municipals de Torelló, l’única que garanteix que es pugui trencar aquesta inèrcia decadent. Un suport, però, que en cap cas serà un xec en blanc i per això ens constituïm com a grup independent.
Per tot plegat, ha arribat l’hora de fer un pas endavant. No n’hi ha prou de mostrar el nostre malestar a nivell domèstic, entre familiars, amics i coneguts, sinó que convé fer-ho explícit i, a més, aportant idees noves i ajudant a dur-les a terme. Cadascú de nosaltres en diferents nivells d’implicació, ja sigui formant part de les llistes electorals, ja sigui donant-hi suport extern. Junts per Torelló està obert a tots aquells ciutadans del municipi que creguin que ara sí, que ara toca unir-nos per fer un Torelló millor.

Compten amb mi
No és fàcil fer un pas, per petit que sigui, d'apropament a la política. Per diferents motius. N'hi ha un de general, i és el descrèdit dels polítics. Moltes promeses incomplertes i moltes ambigüitats. Però també és cert que un cop coneixes bé el funcionament per dins de la feina d'alguns polítics t'adones que, com arreu, hi ha de tot.
Un altre motiu és que algú com jo, que fa algunes feinetes de periodista, no li agrada, ni ha de mullar-se per un partit concret. Jo sóc el primer que, amb facilitat, poso etiquetes a periodistes a partir d'allò que escriuen, o el suport públic que donen per unes o altres polítiques. Imagineu-vos, doncs, si a més formes part d'una llista electoral. A més, sempre he pensat que si mai volgués dedicar-me a la política voldria fer-ho per dedicar-m'hi plenament.
Però mentre no faci aquest pas, prefereixo mantenir-me a un discret segon pla i, de pas, guardar-me un as a la màniga per poder criticar, si cal, allò que no m'agrada d'aquells a qui en algun moment he donat suport. O sigui, vull mantenir una independència real de la política dels polítics.
Tot i que aquesta vegada he fet un pas més endavant i he decidit mostrar el meu suport públic a Junts per Torelló. I no només això, sinó que els he donat un cop de mà.

Enllaços
- Web Junts per Torelló. (hi trobareu els enllaços als blogs dels membres del grup)
- Twitter.
- Facebook.

Notícies publicades
- 9 Nou
- Vilaweb
- Ràdio Ona
- Osona.Com
- Elter.net

3 comentaris:

Jaume Mercader Llobera ha dit...

Salut, Enric. M'agradaria recordar-te que el "nou" partit que esmentes ja es va presentar fa 4 anys a Torelló, i segons tinc entès aquest any, com tu dius, han buscat candidats entre la gent del poble.

Per cert, que des de Solidaritat Catalana t'informem, com a possible interessat, que ja tenim les llistes tancades, així que ja no podrem discutir sobre la teva incorporació.

Però per si t'interessa t'oferim un enllaç al Programa Marc de les municipals de Solidaritat Catalana, que com ja saps és el projecte vertebrador per totes les candidatures de Solidaritat, siguin del poble que siguin:

http://www.solidaritatmunicipal.cat/misc/Programa_Marc_Municipals_2011.pdf

Independència i regeneració democràtica.

Salut i molta sort, companys!

Anònim ha dit...

Et van demanar d'entrar a Solidaritat? Era com a candidat?

Miquel

Enric Xicoy i Comas ha dit...

Hola Jaume. El que és una llàstima és que no haguéssim pogut posar-nos d'acord per poder anar tots junts per Torelló. Ah, per cert, el partit al qual fas referència al principi em sembla que no és el mateix del que parlo jo.
Miquel, quan vulguis t'ho explico en persona.