19 de setembre del 2008

Vic Rocaprevera Barcelona

Tot i que avui s'estrena l'última pel·lícula d'Allen, Woody Allen, no m'he equivocat de títol. No m'he oblidat la "ky" final de Vicky ni he confós la Verge i Màrtir Cristina amb la Mare de Déu de Rocaprevera. Si he posat aquest títol és perquè, per a un servidor, Vic, Rocaprevera i Barcelona tenen un nexe d'unió els propers dies. Ara us l'explico.
Comencem per Vic. La capital d'Osona viu aquest cap de setmana el seu segon Mercat per excel·lència, el primer és el comercial que cada dissabte es planta a la Plaça Major i en alguns carrers propers. Ahir es va estrenar el 20è. Mercat de Música Viva. Per aquells qui no som de Vic, però que sovint visitem la capital de la nostra comarca, la cita anual del MMVV és ineludible. La veritat és que l'ambient i la qualitat musical que es viu aquests dies pels carrers vigatans, almenys a un servidor, li porta molts records de joventut. Per tant, visitar-la amb els menuts de casa segur que serà una bona experiència. Per cert, avui El 9 Nou es lamenta que Manresa ha guanyat una nova seu territorial de la Generalitat, la quarta, mentre Vic no en té cap. Potser els responsables públics de la ciutat, actuals i passats, s'haurien de preguntar si no han esmerçat massa esforços en convertir Vic en una ciutat de Fires i Mercats, com diu l'eslògan, i pocs en la possibilitat d'esdevenir la capital de la Catalunya interior.
Però aquest cap de setmana també celebrem a Torelló l'Aplec de Rocaprevera. El Santuari torellonenc, inaugurat l'any 1924, aplegarà tot un seguit d'actes laics i religiosos. Pels devots a aquesta i altres verges, l'aplec possiblement és l'acte religiós més important que viuen durant l'any. Però com la majoria d'actes religiosos tradicionals, com ha passat amb les festes de Nadal o la majoria de festes majors, aquest aplec també es converteix en una festa laica. Especialment els més menuts ho viuen amb intensitat, en bona part gràcies als dos actes protagonitzats pels Gegants de Torelló i perquè, com cada any, el primer dilluns després de començar el curs ja tenen festa. Uns actes que enguany tenen més protagonisme que mai perquè en motiu del Centenari de la Colla presentaran "La Pescallunes", el nou capgròs, i un nou ball. Per cert, ja us aviso que durà polèmica. Per tant, ja tenim una altra distracció per la canalla. (El quadre que reprodueixo és de Gabí Boixader, que també és l'autor de la portada del programa de l'aplec).
Finalment, tenim les Festes de la Mercè a Barcelona. També és una festa que aquells qui no som de Barcelona, però que hi hem viscut moltes hores de feina i estudiantils, ens porta bons records. Especialment si el pis d'estudiants el tenies a prop de la Plaça Sant Jaume. Curiosament, un dels actes que més m'agraden d'aquesta festa és la Diada Castellera del dia de la Mercè. Sol ser una de les millors ocasions per veure una excel·lent actuació d'una de les colles punteres del país, els Minyons de Terrassa. Els Minyons són la meva colla. Alguna cosa hi deu tenir a veure que entre els castellers hi hagi alguns Comas de la meva família, oi? A més, per aquells qui treballem a Barcelona, i encara més en l'educació universitària, la Festa Major de Barcelona ens regala un dia de festa i és el tret de sortida del nou curs.
Així doncs, el cap de setmana que comença aquesta tarda és, per l'autor d'aquest bloc, el de Vic Rocaprevera Barcelona.

1 comentari:

e ha dit...

ui! ha anat de poc... Jo ahir vaig ser a Vic -bé, avui a la matinada-, ara Barcelona -rependré la gresca del BAM dilluns- i d'aquí poques hores marxo cap a Tarragona... es que t'has oblidat una darrera cita important: Santa Tecla!
petons!