31 de gener del 2008

No perdem l'esperança


El mes d'octure es va saber allò que en diem l'esperança de vida dels catalans i dels espanyols. O sigui, es va saber a quin promig d'edat s'havien mort les persones que vivien a Catalunya l'any 2005. El titular del canal d'internet de la CCMA, el 3cat24, titulava "L'esperança de vida a Espanya ja supera els 80 anys". Per cert, és curiós com el mitjà català titula sobre la mitjana d'Espanya i no de Catalunya. Tot i així, a la notícia explicava que "A Catalunya, les dones tenen una esperança de vida en el moment de néixer de 83,76 anys i els homes, de 77,2." Quelcom semblant feia La Vanguardia que en la seva notícia afirmava que "La vida se alarga para los españoles. En apenas una década, la esperanza de vida ha aumentado en más de 24 meses hasta superar los 80 años. Según los últimos datos facilitados por el Instituto Nacional de Estadística (INE), en el 2005 una niña al nacer tenía una expectativa de vida media de 83,48 años frente a los 81,70 años de 1996. En el caso de los niños, la esperanza de vida roza los 77 años, mientras que en 1996 era de 74,53."
També a la ràdio vaig sentir una afirmació d'aquest tipus, o sigui, "l'esperança en néixer...". ¿No us adoneu de la contradicció? ¿Com pot ser que en una mateixa notícia es digui que en 10 anys ha augmentat l'esperança en 2 anys i que els nens que neixen ara la tenen d'una edat concreta? ¿A veure, els nens que ara tenen 10 anys tenen l'esperança de vida de fa 10 anys o la d'ara?
Aquesta és una mostra d'allò que explicava fa uns dies, o sigui, que no en sabem massa d'interpretar les estadístiques (jo m'incloc entre aquests). L'espernça de vida no és res més que això, una estadística, un promig de les edats dels morts en un lloc concret durant un temps concret, habitualment un any. Però no és veritat que els nens que neixen avui tinguin una esperança de vida de de poc més de 80 anys. Precisament fa uns dies, el 9 de gener, a La Contra de la mateixa La Vanguardia s'entrevistava a Thomas Kirkwood, investigador de l'envelliment, que afirmava que cada dia la nostra esperança de vida augmenta 5 hores. O sigui, un nen que va néixer el primer dia de l'any a dia d'avui, 31 de gener, la seva esperança ha augmentat 155 hores, 6,4 dies. Per tant, la nostra esperança de vida augmenta cada any 76 dies. Aquell nen nascut l'1 de gener del 2008 l'any 2088 ja tindrà una esperança de vida de 96 anys!
Així doncs, en realitat, hauríem de dir que un nen nascut l'1 de gener del 2008 té més de 95 anys d'esperança de vida. O potser no, potser no he sabut calcular jo tampoc bé les estadístiques. O potser d'aquí a 50 anys l'esperança de vida de tot ésser viu a la terra serà de 0 anys per culpa del canvi climàtic. O potser el pare o mare d'aquest nen un dia se li gira el cap i li clava quatre punyalades al seu fill fent baixar unes dècimes el promig d'edat dels difunts del nostre país.

2 comentaris:

Marc Arza ha dit...

Amb una esperança de vida de 85 o 90 anys caldrà replantejar-se tot de coses. Té sentit jubilar-se als 60 o 65 anys...?

Marc
www.catalunyafastforward.blogspot.com

Marc Arza ha dit...

Amb una esperança de vida de 85 o 90 anys caldrà replantejar-se tot de coses. Tindrà sentit jubilar-se als 60 o 65 anys...?

Marc
www.catalunyafastforward.blogspot.com