19 de gener del 2008

Botiflers

Dissabte de la setmana passada una amiga basca i una d'ebrenca van visitar Torelló. La primera d'elles, que ja fa 7 anys que viu a Catalunya i domina la nostra llengua millor que molts ciutadans nascuts al nostre país, li va sorprendre llegir per primer cop la paraula "botifler". Acabava de veure en una paret la pintada "PSC-PSOE Botiflers". Em va demanar quin era el seu significat. "En aquest context", li vaig dir, "significa que són uns venuts". De fet, la definició exacte és "Dit del català que col·labora amb els enemics del seu país". I vaig afegir "vaja, el mateix significat que té pels bascos la paraula cipayo quan alguns es refereixen a l'ertzaina". I ella em va contestar "doncs és una paraula que m'agrada, trobo que és un insult que sona bé".
Aquella frase la meva amiga basca l'havia vist al carrer del Pont i poc després a la Ronda de les Pollancredes. Doncs bé, avui, una setmana més tard, les dues pintades han desaparegut. No cal dir que és d'agrair la rapidesa en què el nostre ajuntament, presidit per l'alcalde Franch, neteja les parets pintades dels nostres carrers, tenint en compte que feia pocs dies que estaven fetes. La veritat és que un poble sense pintades a les parets és més net i endreçat.
Suposo que aquesta rapidesa en borrar la frase "PSC-PSOE Botiflers", que podeu veure ja esborrada en la primera fotografia, també l'aplicaran a les altres pintades del poble. I és que si no no s'entén que a pocs metres d'aquesta encara hi hagi aquesta estelada que, curisoament, fa mesos que presideix l'entrada al carrer Ges d'Avall. O aquesta altra que tots els nens veuen quan entren a les instal·lacions de la piscina municipal, tampoc massa lluny de les altres dues.
I qui vulgui ser malpensat i cregui que el senyor alcalde ha esborrat les altres pintades perquè és del PSC i perquè s'acosten eleccions, s'equivoca. Segur que si no acaben d'esborrar les pintades que queden deu ser perquè el nostre és un ajuntament amb consciència ecològica i medioambiental i no vol malgastar litres i litres d'aigua i sabó esborrant pintades.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Trobo molt agut el teu comentari. Tens tota la raó del món. No s'entén com algunes de les pintades desapareixen en un moment i algunes altres no es toquen mai.