2 d’abril del 2007

Ajuts a mida

Com pot ser tan modesta la Generalitat? Dóna 730 euros per cada nen menor de 6 anys a una família nombrosa i diu que són “ajuts a mida de les famílies”. No són a mida, són desmesurats. Sabeu quan val un bolquer? Més o menys 20 cèntims d’euro, almenys de la casa Dodot. Doncs bé, amb aquests 730 euros podem comprar exactament 3650 bolquers a l’any, o sigui, 10 bolquers al dia.
Lògicament, i només en cas de greus problemes intestinals, un infant no arriba a necessitar-ne aquesta quantitat. Podríem dir que, bolquer amunt o bolquer avall, se’n solen gastar un promig de cinc al dia. Per tant, encara et queden 365 euros per nen. Però és que si, a més, tens en compte que durant aquests 6 anys només en un màxim de 3 es necessiten bolquers, sense cap mena de dubte podem dir que l’ajuda de la Generalitat és més que generosa.
I és que si el Govern de Catalunya parla d’ajuts “a mida de les famílies” se suposa que parla exclusivament de fets a mida per comprar bolquers. Segur que a la propaganda que fa d’aquestes ajudes, en què apareix aquell nen que li va creixent el xumet desmesuradament, s’han deixat de dir-ho. No tindria sentit, per exemple, que parlessin d’ajuts a mida del cost d’una llar d’infants ja que amb 730 euros amb prou feines pagues tres mesos i mig. Tampoc deuen parlar d’ajuts a mida de la vestimenta ja que s’han de comprar sabates, camises, pantalons, roba interior, bates de col·legi, anoracs, etcètera, i amb aquests diners amb prou feines pagues la meitat del que necessiten els més petits de casa. També és dóna per entès que aquesta quantitat tampoc és un ajut suficient o a mida per comprar, per exemple, productes bàsics com llet, aigua, papilles, iogurts o fruita que consumeix un infant al llarg de l'any.
Segons l’Institut d’Estadística de Catalunya, la despesa anual d’un membre d’una família nombrosa està al voltant d’uns 6 mil euros. Per tant, queda clar que quan la Generalitat diu que aquests 730 euros és "un ajut a mida de les famílies" només volen dir que són uns diners que serveixen perquè els catalans tinguem els nens amb el cul net i sec. Que ja és molt.
Emès a "No dinarem" de Ràdio Manlleu. 02/04/07

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Enric, penso que aquest escrit és una mica demagògic i fas la crítica fàcil. El tema de les ajudes, siguin del tipus que siguin, és un tema molt complexe que en tot cas s'hauria de tractar amb més temps o espai.

Enric Xicoy i Comas ha dit...

Lluís, jo la demagògia la veig en la propaganda que fan, que és el que critico. No trobo gens sensat que diguin que són ajuts "a mida" quan són tan minses i universals. No ho dic en el text, però tampoc trobo gaire ètic que et diguin que apugen les ajudes quan el que fan és adapatar-les a IPC. És com si a tu et diuen que t'apugen el sou i el que fan és aplicar el cost de la vida. Jo sobretot critico com ens venen l'ajuda.