22 d’abril del 2007

El dia de l'escriptor mort

Avui, Sant Jordi, deu ser dels dies de l’any que, almenys a Catalunya, té més denominacions possibles. La primera, lògicament, és la que fa honor a aquest Sant, patró de la nostra nació. Per cert, la revista Sàpiens d’aquest mes ens explica molt detalladament que Catalunya no és l’únic país del món que té aquest sant de patró i també quin és el seu origen.
Però potser aquesta data és encara més coneguda per la seva relació amb el llibre. En honor, diuen, de l’il·lustre Miguel de Cervantes, que va morir en un 23 d’abril, avui és el Dia Mundial del Llibre. A casa nostra també en diem la Festa del Llibre, amb una connotació diferent a la d’altres territoris. Aquí la festa va lligada a una altra denominació i tradició ja que és el Dia dels Enamorats. Ja sabeu, l’home li regala a la seva parella una rosa i ella a ell un llibre per demostrar-se l’amor.
Finalment, i lligat amb aquesta flor, a Catalunya avui també hi ha qui parla del Dia de la Rosa. De fet, ja ho cantava Pau Riba en una vella cançó del seu disc Diòptria. Així doncs, avui a Catalunya és Sant Jordi, el Dia del Llibre, el Dia dels Enamorats i el Dia de la Rosa.
Però sembla que una cinquena denominació, lligada amb la del llibre, podria acabar fent forat d’aquí a pocs anys. Fa uns mesos va començar un cert debat sobre el moment de sobresaturació literària que vivim. Davant tantes novetats literàries i que moltes d’elles duren pocs dies a les llibreries, hi ha qui diu que prefereix llegir només aquells autors que fa temps que han mort. Un exemple va ser el de Quimi Portet que, en una entrevista a Catalunya Ràdio, va assegurar que seguia aquesta pràctica. Pocs dies després, Màrius Serra replicava irònicament, a La Vanguardia, que això podia matar la cultura. De fet, és curiós que el mateix Portet hagi tret aquests dies un llibre basat en el seu bloc a Internet. No sé, coneixent-lo potser realment espera que llegim aquest llibre un cop s'hagi mort.
Si a aquest fet hi afegim que el dia 23 d’abril han mort il·lustres autors com l’abans citat Cervantes o William Shakespeare i els nostrats Josep Pla i Maria Àngels Anglada, no seria estrany que aviat aparegués un col·lectiu que reivindiqués que a partir d’ara el dia de Sant Jordi també sigui conegut com el Dia de l’Escriptor Mort. Tot i això, esperem que avui no se segueixi aquesta tràgica tradició i desitgem llarga vida als nostres escriptors.
Emès a Ràdio Manlleu, "No Dinarem", 23/04/07