29 de maig del 2007

Torelló, nou horitzó

M’alegro dels resultats de Torelló perquè el PSC ha perdut la majoria absoluta. I no tant perquè sigui el PSC qui l’ha perdut, que també, sinó perquè això obliga a pactes, que sempre és positiu, (tot i que la nit electoral vaig sentir alguns polítics dient tantes pestes dels pactes que vaig pensar que, potser, prefereixen les dictadures). A més, s’acaba un miratge ja que, en cap cas, Torelló és un poble “sociata”. L’exemple el tenim en les catalanes en què el PSC és la tercera força, per darrere de CiU i ERC, i en les espanyoles en què ocupa el segon lloc, per darrere també de CiU, tot i que pràcticament empatada amb ERC. Així que ara tenim 7 (-2) regidors del PSC, 6 (+2) de CiU, 3 (+2) d’ERC i 1 (-1) d’ICV. Hi ha diferents claus per entendre aquesta pèrdua de la majoria absoluta. La primera, i més lògica, és que l’actual equip de govern no l’ha sabut administrar. O dit d’una altra manera, no ho ha fet prou bé com per merèixer, de nou, la confiança dels electors del nostre poble.
Un segon motiu, tant o més important, és que ERC i CiU han fet els deures. ERC ha consolidat un candidat, Jordi Casals, pràcticament desconegut fa quatre anys, però que en aquesta legislatura ha estat el regidor més actiu de l’oposició. A més, ha treballat una llista que ha incorporat cares noves que representen un ampli ventall del nostre poble amb noms de reconeguda solvència en els seus àmbits laborals o socioculturals. I CiU, malgrat estar pràcticament desapareguda durant quatre anys, ha apostat per un cap de cartell, Lluís Bassas, que ja havia estat alcalde accidental, però a qui se li va reconèixer la seva feina. A més, el seu vot ja no apareix dividit per culpa dels independents rebotats de CiU que es van presentar fa 4 anys i que ara no han repetit. Pel que fa a ICV, la pèrdua d’un regidor és fruit de la pèrdua, també, de dos noms propis importants com són la Bet Font i en Lluís Tuneu i d’una oposició massa tova durant aquest últim mandat.
I encara hi ha un tercer motiu, i són els 294 vots de la PxC i els 97 del PP que junts sumen un 6,5%, o sigui, l'equivalent a un regidor que, molt probablement, l’han fet perdre al PSC. O sigui, el votant espanyolista i d’ideologia més xenòfoba havia votat el PSC.
I qui serà el nou alcalde? En teoria la clau la té ERC ja que tant podria pactar amb CiU com amb el PSC, amb qui ja va governar en legislatures anteriors. Però la paella pel mànec encara la té el PSC que, encara que sigui per un sol regidor, ha guanyat les eleccions i podria intentar arribar a un acord amb CiU per tal de continuar governant. Com sempre es diu en aquestes ocasions, esperem que els nostres regidors, perquè un cop elegits són de tots, prenguin la decisió més encertada pensant en i per al poble.