10 de novembre del 2010

El PP i SI són el canvi real

No sé si recordeu com CiU se'n fotia de l'eslògan que utilitzava el 2003 el PSC al·ludint al canvi. Exactament el mateix que fa ara el PSC amb CiU. La guerra de qui canvia més en aquestes eleccions és divertidíssima per l'enorme estupidesa que traspua. Cap d'aquests dos partits representen cap mena de canvi en el sistema de govern que ha patit la Generalitat els últims temps. ¿Cal recordar que Mas i Montilla ja han format part del govern de la Generalitat? ¿Cal tornar a explicar quants anys portem de governs de CiU i del PSC? ¿Cal tornar a enomenar els noms que repeteixen a les llistes d'uns i altres? Ara, si haguéssim de personalitzar quin dels dos representa més el canvi, per suposat, la batalla la guanyaria Artur Mas perquè encara no ha estat president.
Però si ens ho mirem en termes de governabilitat, que és el que realment importa en aquestes eleccions, l'autèntic i possible canvi només el poden dur o el Partit Popular o Solidaritat Catalana. O sigui, només podem parlar d'un canvi real en el full de ruta de la Generalitat si un d'aquests dos partits acaba formant part del Govern de la Generalitat de Catalunya. Si la propera legislatura tenim consellers del Partit Popular, que tant podria passar amb el PSC com amb CiU, sí que estaríem davant d'un autèntic canvi en allò que hem viscut les últimes legislatures. Possiblement s'assemblaria a l'últim govern convergent, però amb consellers del PP la cosa seria sensiblement diferent. Aparentment, sembla improbable que això succeixi, però ni CiU ni el PSC han anat al notari per assegurar que no passi.
I pel que fa a Solidaritat, tres quarts del mateix. Si el Laportisme té prou diputats com per decidir la composició del nou govern, no hem de descartar que pogués entrar a formar govern amb CiU. I, per suposat, això sí que seria un canvi de rumb en la política del nostre país, molt diferent a la que impregnaria el PP.
Però, a hores d'ara, les dues opcions sembla que tenen poques probabilitats de tirar endavant. Per tant, governin els dependentistes convergents i unionistes o governin els dependentistes no de dretes, sigui amb l'ajuda d'ERC i/o ICV, no s'entreveu, a priori, un canvi real en allò que hem vist l'última dècada al nostre país.