3 de desembre del 2009

Suspendre Estadística

Una de les assignatures "ossos" dels estudis de periodisme és Estadística. Són molts els estudiants que l'arrosseguen cursos, i cursos i cursos. No sé si el bon amic Salvador Cot la va aprovar, o no, però avui a l'Avui no ho demostra. Publica en portada el diari del Grup Hermes Comunicacions SA que Una macroenquesta de la UOC revela que el 50,3% votarien sí en un referèndum. El titular és correcte, però l'error està en què ens pot confondre, tot i que estic convençut que no és la intenció d'en Salvador. Per què? Doncs perquè després de llegir-lo sembla que en un possible referèndum no arribaríem al 55% que demana la UE per acceptar un nou Estat, i això no és el que diu el resultat de l'enquesta. Ara us ho explico.
Per ser exactes hauríem de dir que "en un referèndum el sí guanyaria amb un 66,7%". Fixeu-vos que el percentatge del 50,3% és respecte el total d'enquestats i, per tant, seria sobre el que equivaldria al cens d'electors. Això és com si diguéssim que "només el 36,5% dels catalans va votar que sí al referèndum de l'Estatut del 2006". És veritat, però és enganyós ja que a les urnes l'Estatut va rebre un 73,9% de vots favorables. Per suposat que és una molt bona notícia que "el 50,3% dels catalans anirien a votar que sí", però encara ho és més que "el 66,7% de votants diu que sí a la independència". Així doncs, hauríem de treure del gràfic el 24,6% que s'abstindrien i si tenim en compte els que van a votar, que al final és el que compte en un referèndum, tindríem aquests resultats:

- Participació: 75,4% (la UE exigeix el 51%)
- Abstenció: 24,6%
- Sí: 66,7%
- No: 23,6%
- Indecisos: 9,5% (No contesten o no saben què votaran)

6 comentaris:

Joan Arnera ha dit...

Bravo!

estrip ha dit...

hem de ser encara més optimistes doncs!

Francesc Ponsa ha dit...

Molt bon exercici Enric. Prenc bona nota!

jaume Benet Busquets ha dit...

Jo ja t'ho havia dit aquest matí, tampoc hi havia caigut. I això que vaig fer dos anys d'estadística a la facultat ;-).

Molt bona, Enric.

Pep ha dit...

Hola Enric,

fins avui desconeixia l'existència d'aquest racó de reflexió en forma de blog, però després de la "taularodonasobiranitaseriosa" amb la Marina LLansana & CIA, i després de que fessis esment de "l'error" en la lectura de l'enquesta i afirmessis que ho havies escrit al teu Blog, he pensat que el primer que faria a l'arribar a casa, es buscar el teu Blog.
Ja tens un seguidor més, endavant i força...

Soc el pesat que no parava de preguntar des de darrera...:)

Pep.

Alba ha dit...

Molt ben vist, Enric, a veure si és veritat i surt el sí. I enhorabona pel bloc.