10 de desembre del 2009

Encara que sigui que 'no'

Article publicat al Setmanari Torelló:
No ens enganyem, les consultes sobre la independència que tindran lloc a Catalunya, a Torelló el dia 13, les organitzen independentistes. Això vol dir que es busca que guanyi el ‘sí’. Però aquesta apreciació, que és certa, és molt simplista i, alhora, és l’única que es vol vendre des de fora. En realitat aquestes consultes manifesten i busquen altres objectius i potser el més important d’aquests és recordar que el poble de Catalunya té el dret a decidir quin autogovern vol. D’això se’n diu dret, reitero, dret a l’autodeterminació, reconegut per les Nacions Unides. Fins i tot la Unió Europea té estipulat que accepta un nou Estat si el 51% d’una nació vota en un referèndum i el resultat és un 55% favorable al “sí”.
Una altra raó és que hi ha un cansament de com ens governa la classe política del nostre país. Els ciutadans, la societat civil, té ganes de mostrar el seu malestar. Per això les consultes no estan promogudes pels partits polítics, encara que alguns polítics, a títol personal, participin en l’organització. En aquest sentit també és molt significatiu que els ajuntaments hi estiguin donant suport. El cas de Torelló és una excepció ja que la majoria de consistoris del país, de colors polítics molt diferents, han votat mocions favorables a la consulta.
És per tot plegat que cap plataforma organitzadora, ni cap moció als ajuntaments, demana un suport explícit a la independència sinó un crida a anar a votar. I anar a votar vol dir que la gent pot dir que “sí” o pot dir que “no” està d’acord amb què Catalunya esdevingui un Estat independent. Per això crec que l’autèntic èxit d’aquesta iniciativa popular, el millor missatge als nostres polítics, seria que anessin (anéssiu) a votar els del ‘no’. Els del ‘sí’ se suposa que ja hi aniran (hi anireu). Insisteixo, aquesta consulta no va en contra de ningú, tot el contrari, va a favor que els ciutadans del nostre país decideixin lliurament, pacíficament i democràticament el seu futur.

2 comentaris:

Xavier Capdevila ha dit...

A Vilanova també es votarà diumenge. I al meu bloc en parlo, jo que no soc ni nacionalista català, ni molt menys nacionalista espanyol: http://blocs.mesvilaweb.cat/xcapdevila

Anònim ha dit...

Després d'Arenys de Munt, una "interpretació" que van fer els unionistes va ser que els que no van votar erren partidaris del "no". No tenien en compte, com esmentes, que e spot votar per igual les dues opcions.