17 de desembre del 2009

Menyspreu mutu

El menyspreu mostrat pels partits polítics i alguns mitjans de comunicació als resultats de la consulta independentista del 13D és recíproc. Almenys, per la part que em toca com a votant, no em quedaré de braços plegats pel tracte que he rebut per part d’alguns polítics, entre ells el President de la Generalitat. Aquest menyspreu envers a la meva persona, i a altres 190 mil ciutadans de Catalunya, és també un menyspreu a la democràcia i un dels drets reconegut per les Nacions Unides. Un fet que obliden aquesta gent és que els ciutadans que van anar a votar el diumenge són les mateixes persones que tenen dret a vot en les eleccions, exceptuant un 10% més de ciutadans (menors de 16 a 18 anys i immigrants).
A continuació faré una comparativa entre les dades de les últimes eleccions a Torelló, amb totes les campanyes mediàtiques i institucionals incloses, i les del referèndum del 13D, amb tot el menyspreu i campanya en contra inclosos. Potser estaria bé que es miressin aquestes dades amb deteniment:
A les eleccions municipals del 2007 a Torelló van votar 6004 persones, el 13D ho van fer 4331. El PSC, CiU i ERC junts van aconseguir només 530 vots més: 4860. O, dit d’una altra manera, el diumenge va votar més gent a favor del ‘sí’, 4170, que persones van donar suport a CiU i al PSC junts, 4012, partits que governen a Torelló i que van impedir votar una moció a favor de la consulta de diumenge.
A les eleccions d’aquest any al Parlament Europeu a Torelló van votar 3457 persones, el 34,03% del cens real. A la votació de diumenge la participació va ser d’un 37,3% amb un cens més ampli.
A les eleccions al Parlament de Catalunya de fa tres anys van votar a Torelló 6360 persones, les eleccions amb més participació, un 63,32%. L’únic partit que es presentava a les eleccions defensant, suposadament, la independència de Catalunya, ERC, va rebre 1392 vots, 2778 vots menys dels que va rebre el ‘sí’ diumenge.
A la votació del referèndum de l’Estatut del 2006 van votar 5388 persones, el 53,8%. Però el ‘sí’ va rebre 4124 vots, 50 menys que el ‘sí’ a la independència amb una participació 16,5 punts inferior.
I, finalment, el referèndum sobre la Constitució Europea, amb tota la campanya europea, espanyola, catalana i municipal inclosa, pagada amb diners públics, només va tenir una participació del 42,17% amb 4220 vots, 111 menys que diumenge. Per cert, el ‘sí’ a aquella constitució va rebre gairebé la meitat de vots que el ‘sí’ a la llibertat de Catalunya: 2291.
Algú dirà: aquestes dades no es poden comparar. Efectivament, no té ni punt de comparació l’èxit obtingut per la consulta organitzada per Osona Decideix amb els recursos i suports que ha tingut comparat amb l’èxit que han tingut les campanyes electorals “oficials” més recents.

6 comentaris:

Jordi ha dit...

Bon apunt, molt bon apunt.
Només un matís, no tots els partits han menyspreat les consultes.
Salut, company!

Enric Xicoy i Comas ha dit...

Jordi: dic: "no em quedaré de braços plegats pel tracte que he rebut per part d’alguns polítics"

Lluís Sabatés i Padrós ha dit...

Em saben molt greu les paraules d'alguns líders polítics entre ells del President de Catalunya i del cap de l'oposició, el primer pel menyspreu cap a tots els que vàrem participar a la consulta i l'altre per seguir jugant al gat i a la rata amb el posicionament del seu partit i coalició sobre la independència. De totes maneres estic molt satisfet de la resposta del poble de Torelló a aquesta consulta i espero que entre tots no els defraudem.

Jordi ha dit...

Ho he dit pel principi "El menyspreu mostrat pels partits polítics i alguns mitjans de comunicació".
Malgrat el que diguin els líder dels partits majoritaris (i dels minoritaris) i dels opinadors de la Catalunya oficial, les coses es mouen!

AMPA Pràctiques 2 ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
montse ha dit...

incomparables, sí, però reveladores...