17 de desembre del 2008

Em crec el PSC

En Quim Monzó parla poc de partits polítics, però quan ho fa la sol clavar. Fa unes setmanes en va dedicar un a ERC molt interessant i avui dimecres en publica un de memorable sobre el PSC. La tesi de l'article és fàcil de resumir en un frase del mateix text: "El PSC es un partido sumiso al PSOE, y ese es uno de los méritos que ven en él quienes los votan". Clar i castellà (perquè està escrit en aquesta llengua a La Vanguardia, tot i que suposo que això en Monzó ho pensa en català.) No us perdeu la resta de l'article.
És per aquest motiu que penso que sí, que el PSC té raó quan en l'executiva de dilluns va afirmar que "si no s'arriba a un pacte i s'evidencia que l'executiu central no té voluntat de complir l'Estatut, les relacions PSC-PSOE no tornaran a ser com abans i hi haurà un abans i un després entre PSC i PSOE." Direu que l'article d'en Monzó, que precisament fa referència a la reacció de CiU davant aquesta afirmació dels socialistes, pretén dir-nos que el PSC no empitjorarà les relacions amb el PSOE. O sigui, que no li convé trencar relacions amb el PSOE perquè precisament són aquestes relacions les que li dóna vots. Teniu raó, això és el que afirma en Monzó. I també és el que afirmo jo.
Quan dic que em crec el PSC quan diu que "les relacions PSC-PSOE no tornaran a ser com abans i hi haurà un abans i un després entre PSC i PSOE" és perquè penso que sí que canviaran les relacions entre aquests partits germans, però no en el sentit que us imagineu. L'única opció real i realista que li queda al PSC és canviar les relacions amb el PSOE deixant de ser dos partits federats i passar a ser un sol partit. L'autèntic canvi al qual poden optar els dirigents del PSC per mantenir les quotes de poder, la seva única ambició política, és fusionar-se amb el PSOE.
I com sol passar en les fusions entre empreses, i és que d'això es tracta ja que es fusionarien interessos econòmics, només caldria canviar el nom del nou partit resultant. Jo proposo que facin desaparèixer la "O" d'obrer, que ja fa un tuf massa antiquat. Crec que les noves sigles haurien de ser PSCE de Partido Socialista de las Comunidades Españolas. Fixeu-vos que així l'actual PSC i el PSE (Partido Socialista de Euskadi) es sentirien doblement representants ja que farien allò que sempre han fet i és mantenir la "C" i l'"E" perquè, tal i com acaba l'article en Monzó, això al PSOE "le sirve para aparentar".