1 de juny del 2008

El Ges va avall

Aquesta fotografia d'aquí al costat és del riu Ges (25 de maig de 2008). Aquest és un riu que neix al Forat Micó i després de passar a tocar de Sant Pere de Torelló desemboca al riu Ter als afores de Torelló. És per aquest motiu que al nostre poble hi ha més d'una empresa que juga amb els noms Ges i Ter ajuntant els dos noms amb un original Gester. També diuen que tenim el costum d’anar-hi a pescar la lluna. Així que vivim en allò que els homes del temps en diuen la "capçalera" del riu. L'aigua que passa pel nostre poble va a parar, directament, al pantà de Sau.
Des que ha començat aquest mes de maig portem més de cent litres de pluja i s'ha fet bona la dita de cada dia un raig. Només en quatre o cinc dies no hem vist pluja. Una pluja, per cert, i almenys a Torelló, que té la santa tradició de caure just a les 5 de la tarda, hora d'anar a buscar els nens a cole.
Per tant, no entenc la tossuderia de les nostres "autoritats" a l’hora de mantenir el decret de sequera també als pobles de la nostra comarca. De fet, ja no ho entenia els mesos de març i abril. Primer de tot, perquè era lògic que tornaria a ploure abundantment. Però, fins i tot si això no hagués passat, no té sentit demanar als ciutadans de les nostres contrades que estalviïn més aigua. L'única excepció, potser, seria la de prohibir omplir piscines. Tot i així, són molt poques les piscines que tenim a la comarca comparat amb les que es troben arran de mar. Però la resta de recomanacions per estalviar aigua són absurdes. Si una cosa hem après aquests dies és que la majoria de l'aigua que utilitzem no es destrueix (com la porqueria, que no s'elimina si no que només canvia de lloc). L'aigua que gastem per dutxar-nos o banyar-nos, per rentar plats o després de fer les nostres necessitats, en realitat no es perd ni es malgasta perquè torna al riu o a les depuradores. Per tant, l'aigua ens entra per un forat i ens surt per un altre per anar a parar als ciutadans assedegats de Barcelona. Fins i tot l'aigua que fem servir per regar, especialment si ho fem a prop dels rius, hi torna a través de la capa freàtica.
Per tant, no entenc tanta prepotència i despotisme metropolità criticant el suposat malbaratament de l'aigua a comarques i l’actitud xulesca a l'hora d’explicar les grans quantitats d’aigua que han estalviat els últims mesos. Potser s’haurien de preguntar com és que fins ara n’havien malgastat tanta. I és que l’aigua a tocar de mar sí que es perd perquè no es torna a aprofitar.
Tampoc es tracta que ara tota la gent de la comarca deixi les aixetes obertes. Això sí que seria estúpid, especialment perquè la factura de SOREA ens arruïnaria. Es tracta, senzillament, de tenir una mica de sentit comú i utilitzar l’aigua que necessitem, ni més ni menys.
Publicat a elter.net, juny 2008