4 de juny del 2008

Caient del Cayenee

Dissabte m'explicaven com de greu és la crisi immobiliària a la nostra comarca. Una crisi que encara no ha despuntat del tot, perquè encara s'està construint allò que estava venut fa un any. Però arquitectes, constructors, immobiliàries, industrials i comerços de complements, ja pateixen les conseqüències d'anys d'especulació desmesurada.
Per exemple, un arquitecte m'explicava que un company especialitzat en blocs de pisos haurà de tancar el seu despatx perquè ja no li encarreguen projectes; Un constructor em mostrava el seu astorament davant un poble que té per vendre, en pisos nous, l'equivalent al 20% de la seva actual població; Finalment, uns industrials em van comentar que un constructor d'aquells que s'hi van posar no fa massa anys està a la ruïna. Un paio que, quan les coses encara anaven bé, ja se'l considerava un "pirata". I és que si una cosa ha tingut aquest període de creixement ha estat l'abús de molts constructors que s'han aprofitat de les circumstàncies per treure el màxim rendiment econòmic en el mínim temps possible amb tot tipus de martingales. I la manera que van tenir molts d'aquests nous constructors de demostrar els seus "èxits" professionals va ser comprant-se cotxes de luxe, a l'estil del Porsche Cayenee.
Mentre la majoria de constructors de tota la vida, que continuen tenint feina, no han canviat de cotxe, ara resulta que aquests exhibicionistes es troben que s'han de vendre el seu. Vaja, que devia ser bonic mentre va durar.