27 d’octubre del 2010

Sense tripartit tothom hi guanya

Marçal Sintes, l'articulista que acaba de fitxar per a El Periódico i director del Grau en Periodisme de la Facultat de Comunicació Blanquerna, ja se'l pot tractar de doctor. Ahir va defensar la seva tesi Els mèdia contemporanis com a adversaris de la política: Història i causes d'un conflicte entre poders. Cinc casos a Catalunya (2003-2006). Una de les coses que intenta explicar Sintes és perquè ha triomfat l'emparaulament "Tripartit" per definir el govern de coalició que ha dirigit la Generalitat de Catalunya els últims 7 anys. Per cert, part de la tesi ha rebut el premi Trias Fargas de la fundació de Convergència Democràtica de Catalunya.
Doncs bé, mentre en Sintes ens explicava d'on ve això del tripartit a la premsa ja podíem llegir la seva suposada necrològica. O almenys això ens ha volgut fer creure el líder de l'últim govern d'entesa: José Montilla. No recordaré allò que Montilla ja va dir fa quatre anys que, de fet, és el mateix que ara. Només vull dir que crec que aquest anunci beneficia a tothom.

AL PSC

L'anunci de Montilla que no es reeditarà el tripartit beneficia al PSC perquè pot moure més electorat. Fins i tot ells mateixos ho han reconegut. Han reconegut que aquest és l'objectiu que busquen: recuperar els electors espanyolistes que tradicionalment els voten.

A ICV

Encara que ICV són els únics que defensen que es reediti el tripartit, la no repetició els beneficia. Poden seguir procalament-se com a únics hereus d'aquest govern i, per tant, capitalitzar les coses bones que hagi pogut tenir. També els permet insistir en la idea que ells són els únics i autèntics representants d'esquerres. A més, en cas que ells i els socialistes poguessin sumar per formar govern, cosa molt poc probable, ICV tindria més pes al govern.

A ERC

El principal motiu de devallada d'ERC, segons les enquestes, és el tripartit. Cal dir res més?

A CiU

És el partit que en surt més beneficiat, encara que ens vulguin fer creure el contrari. CiU se sap guanyadora i en cercles íntims es mostren eufòrics. Si a això hi afegim que aquesta vegada sembla que encara que sumin els d'esquerres no repetiran, la jugada pot sortir rodona.

AL PP
Qualsevol excusa és bona per atacar el tripartit.

I si aquests arguments no us convencen, no patiu, en tinc uns altres. I si creieu que l'anunci de Montilla no beneficia a tots els partits, tampoc patiu, també puc demostrar tot el contrari. Ja sabeu, en política només cal emparaular les coses com ens doni la gana per fer-nos creure el que ens roti.