6 de maig del 2011

Perquè no votaré SI

Dos dies abans de les eleccions al Parlament de Catalunya, vaig escriure en aquest blog que no votaria a cap de les llistes que tenien representació parlamentària. I ho justificava per l'emprenyamenta que duia amb tots els partits. O sigui, que em decantaria per un dels dos partits que es presentaven per primera vegada i que defensaven la independència del nostre país.
No us negaré que em va saber greu els resultats obtinguts per ERC, i en part de Reagrupament, i em vaig alegrar que SI obtingués tres diputats. Sembla contradictori, ho sé. Però és que tot plegat, els últims anys, ha estat farcit de contradiccions. Jo sempre he defensat la unitat de l'independentisme, però dins d'una urna no hi pots posar tres paparetes, oi?
Avui ha començat una nova campanya electoral i el 22 de maig tindré una nova oportunitat per dir-hi la meva. Aquesta vegada també tinc molt clar el meu vot. Podria semblar lògic que continués emprenyat, 6 mesos després, i tenint en compte que SI es presenta per primera vegada al nostre poble em decantés per ells. Però no, no els votaré, i us diré perquè.
De fet, l'argument és fàcil d'entendre: perquè no tenen un projecte per Torelló. Si SI fos fruit d'una escissió d'alguna formació torellonenca, potser tindria sentit votar-los. O sigui, si SI representés la força d'uns torellonencs que han estat treballant per Torelló en altres formacions polítiques i ara decidissin presentar-se encabits en unes noves sigles, amb un projecte clar i sòlid, potser tindria sentit votar-los.
Però no, SI es presenta a Torelló perquè a la nova formació li interessa aprofitar l'embranzida del 28N per ampliar la presència per tot el territori. La seva proposta és quantitativa, no qualitativa. O sigui, a quants més municipis ens puguem presentar millor. I amb una sola idea: des dels pobles podem aconseguir la independència. L'objectiu, per suposat, és digne, defensable i hi estic totalment d'acord, però no com a "únic" objectiu. De fet, ERC-Junts per Torelló també creu i aposta perquè la independència comenci des dels municipis. En l'anterior legislatura així ho van demostrar els regidors encapçalats per Jordi Casals que van ser els que més van defensar l'emancipació del nostre país des del cosnsitori.
En aquest sentit, i salvant la distància en els objectius finals, no veig tanta diferència entre Plataforma per Catalunya i Solidaritat. Fixeu-vos, si no, amb els cartells que hi ha penjats per Torelló en què la referència al poble és pràcticament inexistent.
Hi ha un altre motiu pel qual no votaré Solidaritat, i és que Torelló necessita un canvi de veritat. Votar SI és regalar-li l'alcaldia, de nou, als partits majoritaris. Solidaritat pretén guanyar terreny a ERC-Junts per Torelló. I aquesta coalició, per mi, és l'única que garanteix un canvi real a Torelló com ja us vaig explicar també en aquestes pàgines. Uns pocs centenars de vots poden ser determinants perquè ERC-Junts per Torelló tingui la clau de la governabilitat del nou consistori.
Per suposat, SI té tot el dret a presentar-se a les eleccions i fer-ho amb una proposta estríctament nacional. I els desitjo molt sort, així com la desitjo als també bons amics de CiU, PSC i ICV (de PxC no conec ni déu). I, només faltaria, la gent de Torelló pot votar l'opció que cregui que millor defensarà els seus interessos. Però aquells que realment volem un Torelló millor i més proper als ciutadans i, a més, desitgem aconseguir una Catalunya independent, em sembla que l'opció de vot és més que evident.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Jo tenia clar que no votaria a SI, mai votaria a ningú que no tingués projecte de poble, però cada cop tinc més clar que tampoc votaré a ERC. Si, és cert, ells no són una alternativa real, si, és cert, ells fan tot això per treure vots a ERC, però també és cert que vosaltres us esteu rebaixant al seu nivell, o potser encara esteu caient més a baix i tot, fent escrits com aquest. Com a partit "madur" i amb opcions a disputar les eleccions als partits "grans", no seria més fàcil que us fiquéssiu amb els altres partits? i no justament amb l'altre partit independentista que hi ha? no valdria més la pena que intentéssiu desgastar als xenòfobs de la pxc? o als hipòcrites de ciu? o als espanyols del psc? o als federalistes de icv? no! sempre és més fàcil atacar als altres independentistes. Aquest no és el cami a seguir. Tant SI com ERC esteu fotent pena. No cal que aneu junts, teniu dos projectes diferents, però almenys no us dediqueu a criticar-vos només entre vosaltres. Dediqueu-vos a explicar el vostre projecte, a desmuntar als projectes no independentistes, i després la gent ja decidirà a quin dels dos prefereix.

EXC ha dit...

Benvolgut anònim.

Abans que res, gràcies pel teu comentari.
1) Jo no sóc d'ERC. Jo dono suport a Junts per Torelló, que es presenta amb ERC.
2) No deus llegir gaire el meu blog perquè he parlat moltíssimes més vegades de CiU i de PSC que de SI.
3) Aquest escrit és a títol personal, no respon a cap consigna de partit. És la meva opinió i ningú m'ha demanat que escrigui el que he escrit.
4) Em veia amb l'obligació, així com ja he explicat nombroses vegades perquè crec que no hem de votar CiU, o PSC, o ICV, d'explicar perquè en aquesta ocasió JO no votaré SI.
5) Sovint un projecte s'explica, també, insisteixo, també, en contraposició a uns altres.

Montse A. ha dit...

Anònim, realment ets de Torelló? Coneixes la seva realitat? T'estimes el "teu" poble? Em sembla que el sentit comú diu que si vols anar en contra de tots els altres partits, que tu defineixes molt bé, la millor opció no és dividir el vot independentista, oi? i això és el que està fent SI al presentar-se a Torelló. Però com gaire bé sempre, de les irresponsabilitats dels altres en te la culpa ERC. Si us plau reflexioni.

Anònim ha dit...

De debó creus que els Casals, Sabatés, Faro, Sayós i companyia són aire nou i engrescador per la gent del poble?

EXC ha dit...

Benvolgut anònim 2. Són aire nou si governen, és clar. O és que només tens dret a intentar governar una vegada? Si el que vols són cares noves a la llista, mira-te-la bé, si us plau. Ah, per cert, si tu pots aportar aire nou, vine, seràs molt benvingut/da.