28 d’agost del 2007

2014, ja és oficial

Finalment Josep-Lluís Carod-Rovira ha parit la frase que molts esperàvem. No esperàvem exactament que la pronunciés ell, sinó algú que ocupa el seu càrrec. O sigui, i dit d'una altra manera, feia temps que esperàvem que un càrrec institucional de màxima importància de la Generalitat digués que l'any 2014 ha de ser l'any del referèndum d'autodeterminació. Aquesta data no se l'ha inventat ell, alguns fa temps que la promocionem (llegiu Independència 2014). El canvi substancial és que allò que ha pujat des del poble ara ho ha assumit com a propi el Vicepresident de la Generalitat o, si ho preferiu, el Conseller de la Vicepresidència (no sé què és més paradoxal, que un s'autoanomeni vicepresident o que uns altres diguin que és conseller de la vicepresidència i, al mateix temps, neguin que existeixi cap vicepresidència).
Ja està, la data és "oficial" i ho és doblement ja que l'ha dit la segona persona més important del Govern de Catalunya i perquè s'ha publicat en el diari "oficial" del nostre país (ja ho sabeu, si La Vanguardia diu que les vaques volen és perquè volen!). El que no seria de rebut, però, és que ara des de l'independentisme "no oficial" ens dediquem a criticar en Carod. No almenys per això. Qui l'acusi de "lladre" per haver-se apropiat de la data, s'equivoca de mig a mig. D'això es tractava precisament. O és que potser ens pensem que la independència només l'aconseguirem des dels blocs d'internet, amb pintades a parets o vestint samarretes cridant a la revolta? Segona, qui el vulgui desautoritzar acusant-lo d'electoralista també s'equivoca perquè també d'això es tracta. Sí, hem de convertir aquest debat en un debat electoral. Fixeu-vos com des del PSC o el PP el que intentaran, precisament, és no parlar-ne perquè no sigui un tema de debat. Hauríem d'aconseguir anar a les properes eleccions amb aquesta data sobre la taula i que aquesta servís de plebiscit. Lògicament, sí que seria un mal electoralisme que aquesta frase només busqui vots per, després, tornar a defraudar l’electorat independentisme amb excuses de mal pagador.
I, tercera, també està bé que sigui una frase oportunista. ¿No diuen que sovint cal estar al lloc oportú en el moment oportú? Doncs, una vegada més, d’això es tracta. En Carod fa quatre dies va ser “president en funcions” (lloc oportú) en un context en què Escòcia es pren seriosament l’opció independentista (en el moment oportú). ¿Què havia de fer en Carod? ¿Esperar que acabés la legislatura, com ell mateix havia propugnat fa poc, per fer reivindicacions independentistes? Ara era el moment. Ha tardat 9 mesos a parir una frase d’aquestes característiques, després que, irresponsablement, digués que no era el moment per fer-les i sí de governar, com si això fos incompatible. Se’l pot acusar que, potser, el problema és que veu que no saben governar i han de tornar als orígens reivindicatius i, per tant, les dues coses són incompatibles.
Tan me fa, l’important ara és que la data del 2014 ja està sobre totes les taules i no només sobre la d’alguns “internautes eixelebrats”. Fins i tot alguns membres de la barretina mediàtica sembla que s’hi estan sumant i aquest és un símptoma que, potser, per fi, les coses comencen a anar seriosament.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Benvingut sigui el 2014, i malgrat tot, gràcies, Carod, per llançar-te a la piscina d'una vegada per totes. Tard o d'hora havíem de fer aquest pas, encara que segurament no serà el definitiu...

Maiol Sanaüja i Soler-Rossell ha dit...

foc d'encenalls?

zel ha dit...

No hauria de ser el 2014, hauria de ser de dret i de fet ara. Però... ens van "linkar" i aquests no ens deixaran anar, som un bon tros de la seva particular "mamella" Bé, no tinc foto, però si tinc blog (com creient el mestre Bibiloni), passeu-vos-hi. Ja m'agradaria no pensar com el maiol, però no me'n refio, jo, gat escaldat... ens venen fum, ràbia tanta com vulguis.

Francesc Puigcarbó ha dit...

Enric:No tan sols hi ha blocaires eixelebrats; també hi ha politics.
cpm diu en Maiol Sanaüja que no se qui és, foc d'encenalls per consum intern, 2014 es molt lluny, sobre tot per en Carod que te les hores comptades. S'ha o s'hauria d'anar en compte en jugar tan alegrement amb les ilusions de la gent. Tots son iguals no tenen cap mena d'escrupol.

Anònim ha dit...

Deixem-nos de tonteries, crítiques i bubtes. La divisió i l'enfrontament és el veritable enemic del nostre poble. Sols hem de tenir un objectiu que és recuperar la nostra llibertat. Els debats de gestió política i/o orientacions ideològiques ens està fent esclaus del sistema creat des d'Espanya.
Primer lluitem junts i un cop aconseguida la independència ja parlarem d'altres coses.