26 d’octubre del 2009

CiU impedeix que l’Ajuntament de Torelló doni suport a la consulta

Encara que cap regidor de CiU hi hagi votat en contra, el titular d’aquest article és cert. Tres regidors de la formació que es fa autodenominar nacionalista han votat que sí i 3 més s’han abstingut. Això ha provocat un empat entre els 7 vots negatius del PSC i els 7 vots positius, entre aquests els 3 d’ERC i 1 d’ICV, formacions que presentaven la moció per donar suport a la consulta del dret a l’autodeterminació. Per tant, ningú em pot fer creure que els regidors de CiU no eren conscients que la moció no s’aprovaria. Per més que ho vesteixen de llibertat de vot, ¿No és massa coincidència que un partit que forma part de l’equip de govern eviti que l’alcalde perdi una votació? No només això, sinó que li han regalat a Miquel Franch el plaer d’exercir el vot de qualitat i desempatar votant en contra d’una proposta democràtica, legal i que prové de la societat civil. I si aquesta no era la intenció, encara més greu perquè la votació s'ha repetit un cop.
El més divertit de l’acte, però, han estat els arguments dels socialistes per votar-hi en contra. La regidora Flora Vilalta ha dit que no hi donen suport perquè és “una moció polititzada”. És estrany que una diputada amb tanta experiència encara no sàpiga distingir entre els termes “polititzat” i “partidista”. O potser hauria de dir que gràcies a tants anys d’experiència partidista ja ha après les arts de l’emparaulament de la realitat. Aquesta consulta és política en estat pur i, per tant, és una moció absolutament polititzada. La política no només no és propietat dels polítics sinó que, a més, s’hauria de practicar més des del poble. Quan els polítics ho impedeixen el que demostren és que es creuen que en són els únics dipositaris.
Un altre argument ha estat que els partits que han presentat la moció ho han fet per motius “oportunistes”. Per suposat, il·lustra Vilalta, ara tenim l’oportunitat de deixar parlar el poble perquè ha començat un procés que ja no té aturador.
Finalment, i entre d’altres arguments gens argumentats, ho han justificat per la principal raó: “nosaltres no som independentistes, som catalanistes i federalistes”. Aquest és l’únic motiu. Malgrat que la mateixa Vilalta ha dit que “la moció que votem no és una moció a favor de la independència” paradoxalment ha justificat el vot en contra perquè estan en contra que Catalunya obtingui la plena sobirania. Ah, per cert, sembla estrany que sigui legisladora ja que afirmar que la consulta és il·legal és una mentida com una catedral.
Sigui com sigui, i votin el que votin els regidors de l’Ajuntament de Torelló, la consulta es farà. La moció d’avui era un gest simbòlic que només pretenia que els nostres regidors prenguessin partit i demostressin si realment defensen el dret a l’autodeterminació. Era un bon moment per donar suport a una iniciativa de la societat civil. Però precisament perquè ha estat un acte simbòlic, i els símbols són importants, per la història quedarà que gràcies a les 3 abstencions de CiU el nostre ajuntament és l’únic municipi de la comarca que, de moment, està en contra que els seus ciutadans s’expressin lliurament en una consulta popular que tothom sap que no és vinculant.
El 13 de desembre és la data perquè els ciutadans expressin el seu vot a les urnes i, de pas, perquè contestin amb un gest democràtic si estan d’acord amb el posicionament del nostre consistori.

3 comentaris:

Jordi ha dit...

És una llàstima que Torelló sigui el valuart institucional de "el no dret a decidir".

Lluís Sabatés i Padrós ha dit...

És la realitat del pais. El PSC li fa por la democràcia i CiU jugant amb la ambigüetat des de fa molts anys. Però ells van guanyant eleccions... Tenim el que ens mereixem. De totes formes és molt trist veure persones molt properes a tu que estiguin en contra o s'abstinguin d'un acte de pura democràcia. Després tots diuen que estan a favor de les polítiques socials i l'educació i que ens volen donar lliçons.

josepselva ha dit...

Com molt be dius, sembla mentida que els politics tinguin un nivell tan baix i no sapiguen distingir conceptes, però precisament per això (i altres coses mes greus)no fan politica, fan partidisme.
En fi, ho raono a la resposta al teu comentari al meu. bloc.http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/149210