22 de març del 2007

Insistirem

Una vegada més una entrevista a Arnaldo Otegi ha creat un gran ressò informatiu quan, en realitat, estem davant de les mateixes declaracions de sempre. Aquest ja és el tercer text en què intento explicar que, en el fons, Otegi no aporta res de nou en cap d'aquestes entrevistes, per més que així se'ns intenta fer veure. L'altre dia al Matí de Catalunya Ràdio sí que Otegi va dir que era un error voler aconseguir la independència d'Euskadi amb violència. Però per què no és cap novetat? Doncs perquè ell mateix va dir que ETA creu que actualment es donen les condicions per solucionar el conflicte per vies estrícatment democràtiques. O sigui, i en definitiva, si ETA manté la treva deu ser perquè, des del seu punt de vista, seria un error buscar la independència mitjançant la violència, no?
Per què en lloc de focalitzar sempre l'atenció en les paraules (buscades) de condemna de la violència no ens centrem en una altra condemna que fa Otegi. No és més interessant i important investigar si és veritat, com afirma Otegi, que cap dels 20 supòsits pels quals va ser il·legalitzada Batasuna o no s'ha demostrat o no ha tingut cap sentència condemnatòria? No podríem explicar, d'una vegada per totes, que aquesta llei, a part de no tenir precedents a Europa, no és Batasuna qui la incompleix sinó els que l'apliquen?
Sigui com sigui, crec que no anem pel mal camí. Les paraules de Rajoy "sólo un gesto podrá servir para que Batasuna se presente a las elecciones: un comunicado de ETA en el que manifieste su decisión unilateral de disolverse" en són un bon exemple. Estic convençut que aquesta setmana hi pot haver un comunicat d'ETA i que servirà perquè el govern legalitzi Batasuna. Per això Rajoy posa els límits d'aquest comunicat: "decisió unilateral de dissoldre's". Com que el comunicat no dirà exactament això, el PP seguirà tenint munició pel seu terrorisme polític. Però, almenys, i així ho espero, haurem fet un pas més cap a la pacificació d'Euskadi.