18 d’abril del 2009

Confondre la gimnàstica amb la política

A la Plaça Nova de Torelló hi han instal·lat un caseta d’aquelles semblants a una “mobil home”. Es tracta d’un punt d’informació d’una nova instal·lació esportiva que està a punt d’obrir-se a Torelló. La caseta està decorada amb uns dibuixos que il·lustren allò que s’hi podrà practicar. Tots els esports il·lustrats tenen a veure amb la gimnàstica: estiraments, bicicleta estàtica, treballs amb una pilota grossa, etcètera. Vaja, allò que habitualment podem fer en un gimnàs. Si només tinguéssim aquesta informació, la dels dibuixos, ens pensaríem que és una nova proposta privada que aviat s’inaugurarà a Torelló. Però resulta que les imatges en qüestió estan acompanyades del nom del nou centre esportiu: “La Piscina”. I quan ho llegeixes tornes a mirar les imatges il·lustratives i veus que no hi ha cap dibuix de cap nedador i penses que es deuen haver equivocat. Però entres a la caseta a informar-te i veus que no, no s’han equivocat.
Resulta que aquesta caseta, bé, la gent que hi ha a dins, t’informa de la nova piscina municipal de Torelló que s’ha de posar en marxa l’1 de juny. Quan en surts, possiblement, tens més informació, però també és probable que estiguis més confós. Tal i com havies vist a fora, a part d’una piscina coberta, hi ha tot un servei de gimnàs molt complert. O potser el que acabes tenint clar és que l’Ajuntament està fent un gimnàs que, a més a més, també tindrà piscina. Aquesta última idea se’t confirma quan et diuen que la tarifa que paguis servirà per a tots els serveis i que no hi ha un preu per fer només ús de la piscina. I, a més, et diuen que els preus els ha marcat l’Ajuntament i no l’empresa que gestionarà la piscina.
O sigui, que tots aquells centenars de persones que van a la piscina actual a nedar, i prou, i que volen continuar fent-ho, hauran de fer front a l’abonament d’un gimnàs. Les tarifes així ho confirmen. Si fins ara per la quota familiar, que servia per tots els membres de la família, havies de pagar una quota d’uns 20€ al mes ara l’hauràs de pagar gairebé 5 vegades més cara, o sigui, d’uns 100€ al mes per a una família de 4 persones. Pel que fa la tarifa individual, es multiplica gairebé per 3. I pel que fa als preus dels cursets de natació dels nens, de moment et diuen que seran semblants. Tot i això, t’avisen que no són definitius, però per la informació que et donen al “xiringuito” no hi ha descomptes ni per família nombrosa ni per a nens més petits de 2n. de Primària, com passava fins ara.
El més curiós dels cas és que els preus, si els comparem amb els dels gimnasos privats del poble, resulta que són assequibles. I, en canvi, si els comparem amb els actuals de la piscina coberta, són extremadament cars. O sigui, que l’Ajuntament de Torelló és també responsable, juntament amb l’empresa que gestionarà la nova instal·lació, d’una competència deslleial amb les empreses privades del poble que donen feina a tantes famílies i, al mateix temps, farà fora de la piscina a desenes i desenes de persones que no podran fer front a les quotes actuals. Algú dirà que això no es correspon a la suposada política socialista o progressista i algú altre li podrà respondre que aquest és un exemple claríssim d’aquest tipus de política.