3 de desembre del 2009

Suspendre Estadística

Una de les assignatures "ossos" dels estudis de periodisme és Estadística. Són molts els estudiants que l'arrosseguen cursos, i cursos i cursos. No sé si el bon amic Salvador Cot la va aprovar, o no, però avui a l'Avui no ho demostra. Publica en portada el diari del Grup Hermes Comunicacions SA que Una macroenquesta de la UOC revela que el 50,3% votarien sí en un referèndum. El titular és correcte, però l'error està en què ens pot confondre, tot i que estic convençut que no és la intenció d'en Salvador. Per què? Doncs perquè després de llegir-lo sembla que en un possible referèndum no arribaríem al 55% que demana la UE per acceptar un nou Estat, i això no és el que diu el resultat de l'enquesta. Ara us ho explico.
Per ser exactes hauríem de dir que "en un referèndum el sí guanyaria amb un 66,7%". Fixeu-vos que el percentatge del 50,3% és respecte el total d'enquestats i, per tant, seria sobre el que equivaldria al cens d'electors. Això és com si diguéssim que "només el 36,5% dels catalans va votar que sí al referèndum de l'Estatut del 2006". És veritat, però és enganyós ja que a les urnes l'Estatut va rebre un 73,9% de vots favorables. Per suposat que és una molt bona notícia que "el 50,3% dels catalans anirien a votar que sí", però encara ho és més que "el 66,7% de votants diu que sí a la independència". Així doncs, hauríem de treure del gràfic el 24,6% que s'abstindrien i si tenim en compte els que van a votar, que al final és el que compte en un referèndum, tindríem aquests resultats:

- Participació: 75,4% (la UE exigeix el 51%)
- Abstenció: 24,6%
- Sí: 66,7%
- No: 23,6%
- Indecisos: 9,5% (No contesten o no saben què votaran)

6 comentaris:

  1. hem de ser encara més optimistes doncs!

    ResponElimina
  2. Molt bon exercici Enric. Prenc bona nota!

    ResponElimina
  3. Jo ja t'ho havia dit aquest matí, tampoc hi havia caigut. I això que vaig fer dos anys d'estadística a la facultat ;-).

    Molt bona, Enric.

    ResponElimina
  4. Hola Enric,

    fins avui desconeixia l'existència d'aquest racó de reflexió en forma de blog, però després de la "taularodonasobiranitaseriosa" amb la Marina LLansana & CIA, i després de que fessis esment de "l'error" en la lectura de l'enquesta i afirmessis que ho havies escrit al teu Blog, he pensat que el primer que faria a l'arribar a casa, es buscar el teu Blog.
    Ja tens un seguidor més, endavant i força...

    Soc el pesat que no parava de preguntar des de darrera...:)

    Pep.

    ResponElimina
  5. Molt ben vist, Enric, a veure si és veritat i surt el sí. I enhorabona pel bloc.

    ResponElimina